Mainos

Painonhallintaan kaivataan tietoa ja toimia

Painonhallinnan asiantuntija on huolissaan etenkin lasten lihavuudesta. Hänen mukaansa ruualla palkitsemisesta tai liiallisesta rajoittamisesta on haittaa lapsille.

Painonhallinnan asiantuntija, professori Pertti Mustajoki perää päättäjiä tarttumaan rivakammin lisääntyvään lihavuuteen. Esimerkiksi verotuspolitiikalla olisi hänen mielestään syytä alentaa terveellisten elintarvikkeiden hintaa.

Mustajoen mukaan painonhallinta on julkisuudessa esillä pintapuolisesti, eivätkä ihmiset saa siitä tarpeeksi tietoa.

Mustajoki on erityisen huolissaan lasten lihavuudesta. Hänen mukaansa lapset sidotaan turhan helposti epäterveelliseen ruokaan.

- Minua ihmetyttää, että hampurilaisravintoloissa saa jakaa pikkulapsille leluja. Tämän voisi kieltää kylmästi.

Myös lasten ruualla palkitsemisesta tai liiallisesta rajoittamisesta on Mustamäen mukaan haittaa. Sen sijaan kannattaisi huolehtia, että terveellistä ruokaa on tarjolla riittävästi.

Jokainen voi vaikuttaa painoonsa

Yksi sitkeä painoon liittyvä harhauskomus on geenien ylivalta. Paino on kuitenkin tyyppiesimerkki perimän ja ympäristön yhteispelistä, johon jokainen voi vaikuttaa.

Rankka tai "rasvaa polttava" pitkäkestoinen liikunta taas ei ole se paras laihdutuskeino.

-Kyllä se vähän auttaa, mutta pääasiassa pitää tehdä ruokavaliomuutoksia, Mustajoki tiivistää.

Hyvä nyrkkisääntö painonhallintaan on yllättäen syömisen lisääminen. Mahan saa Mustajoen mukaan syödä täyteen, kunhan täytteenä on runsaasti vähäkalorisia kasviksia ja hedelmiä.

Pahin painonhallinnan kompastuskivi on ympäristö. Makeisia ja pikaruokia on tarjolla runsaasti, viihdeteknologia ja autoistuminen houkuttavat vähentämään tärkeää hyötyliikuntaa.

Muodikas voi sopia

Lääkärit olivat vielä viime vuosikymmenellä nykyistä huolestuneempia erilaisten ruoka-aineita rajoittavien dieettien haitoista. Nyt dieettejä tunnetaan jo paremmin, ja joku voi hyvinkin löytää niistä painonhallinnan punaisen langan.

Esimerkiksi proteiineihin ja rasvoihin perustuvaan Atkinsin menetelmään voi Mustajoen mukaan suhtautua myötämielisesti - kunhan rasva vain on hyvälaatuista.

- Terveydenhuollon laihdutusohjeissa näitä ei kuitenkaan ole, sillä pitkän ajan tuloksista ei oikein tiedetä, Mustajoki muistuttaa.

Humpuuki aisoihin

Kun lihavuus on lisääntynyt, se on tullut myös puheenaiheeksi. Suurista painonpudotuksista tehdään televisio-ohjelmia, ja pudottajia ihannoidaan julkisuudessa. Erilaisia vippasvalmisteita markkinoidaan runsaasti.

- Olisi suuri siunaus Suomen kansalle, jos nämä saataisiin jotenkin aisoihin. Esimerkiksi television laihdutusohjelmat antavat aivan väärän mielikuvan painonhallinasta, Mustajoki huokaa.

- Toimittajien kannattaisi kutsua pudottajat vuoden kuluttua uudestaan. Pitkän ajan tulosta voi lähteä kehumaan, jos se on onnistunut.

Mustajoki on hiljattain julkaissut painoasioista tietokirjan "Ylipaino - Tietoa lihavuudesta ja painonhallinnasta".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.