Painajaiset vaivaavat hiv-syytettyjä bulgarialaishoitajia

Heinäkuisena aamuna tasan vuosi sitten viisi bulgarialaista sairaanhoitajaa ja palestiinalaistaustainen lääkäri astuivat ulos koneesta Sofian lentokentällä epätodellisissa tunnelmissa. Takana oli kahdeksan vuotta jatkunut kärsimys ja alituinen pelko teloituksesta libyalaisessa vankilassa.

Libya pidätti hoitajat ja lääkärin vuonna 1999 syytettynä hi-viruksen tahallisesta tartuttamisesta yli 400 libyalaislapseen bengasilaisessa sairaalassa. Vuosia jatkuneiden diplomaattisten ponnistelujen jälkeen kuusikon kuolemantuomiot muutettiin elinkautisiksi ja heidän sallittiin palata Bulgariaan. Bulgarian presidentti armahti heidät välittömästi.

Vaikka vapautuminen oli kaikkien vangittujen unelmien täyttymys, eivät vuosien kärsimykset ole jättäneet heitä rauhaan. Entiseen työpaikkaansa Bjala Slatinan kaupunkiin sairaanhoitajaksi palannut Valja Tshervenjashka kertoo, että muistot kidutuksesta vaivaavat öisin.

- Yritän katsoa tulevaisuuteen, mutta minua vainoavat painajaiset, joissa minut siepataan, kuristetaan ja mustat koirat purevat minua. Itken unessani, Tshervenjashka sanoo.

Paluu arkeen ei ole ollut helppoa. Tshervenjashkan kuukausipalkka on 136 euroa. Sairaala ei ole kehittynyt kymmenessä vuodessa lainkaan, hän sanoo viitaten lastenosaston sänkyjen resuisiin patjoihin.

Toinen vapautettu hoitaja, Valentina Siropulo, on myös jatkanut entisessä ammatissaan. Nasja Nenova ja Kristiana Valtsheva opiskelevat fysioterapeuteiksi. Snezhana Dimitrova ei ole voinut palata töihin, sillä hänen kätensä ei toimi vieläkään kidutuksen vuoksi.

Lääkäri jatkaa kamppailua Libyaan vastaan

Kuudes vapautettu, palestiinalaistaustainen lääkäri Ashraf al-Hajuj, on jatkanut taisteluaan Libyan valtiota vastaan. Hän on kannellut kohtelustaan muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

- He (libyalaiset) tietävät, että olen syytön. Kamppailen kunnes he myöntävät sen, al-Hajuj sanoo.

Ulkomaisten asiantuntijoiden mukaan hiv-epidemia alkoi Bengasin sairaalassa jo ennen bulgarialaisten ja palestiinalaisen saapumista.

Kuusikon vaikeuksia lisää se, ettei Bulgarian valtio ole tarjonnut heille edes minimieläkettä lupauksistaan huolimatta. Muuan yritys antoi vapautetuille asunnot, mutta niissä ei vieläkään ole juoksevaa vettä tai sähköjä.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat