Mainos

Paikalla on todellakin väliä – lemmikin kanssa matkustava saa tyytyä huonompaan nettiin kuin tuoppi kädessä junaileva

Kerroimme muutama viikko sitten, että junan oma langaton internetyhteys on parhaimmillaan Pendolino- ja IC-kaukojunissa ravintolavaunussa ja niin sanotussa konduktöörin vaunussa.

Päätimme testata tätä käytännössä junamatkalla Helsingistä Ouluun, Intercity-kaukojunassa. Testimme ajoittui hieman iltayhdeksän jälkeen, junan juuri lähdettyä Seinäjoelta.

Otimme netin nopeuslukemat sovelluskaupoista ilmaiseksi ladattavalla Speedtester -sovelluksella.

Testimme alkoi niin sanotusta konduktöörin vaunusta, joka sijaitsee yleensä joko junan toiseksi viimeisessä tai ensimmäisessä vaunussa. Tällä kertaa konduktöörin vaunu oli junan toiseksi ensimmäinen vaunu. Lisäksi vaunun tunnistaa liikuntarajoitteisille varatuista paikoista.

Seuraavaksi otimme testit oluenhuuruisessa junan ravintolavaunussa. Testitulokset näyttivät lupaavilta.

Sitten suuntasimme aivan junan perällä sijainneeseen lemmikkivaunuun, jossa kissat ja koirat oleilivat tyytyväisenä keskenään. Lemmikinomistajan tai muuten junan viimeisissä vaunuissa matkustaville testitulos ei ole mukavaa kuultavaa: VR:n sanat pitivät paikkaansa, ja tässä vaunussa on huonoin junan oma langaton internetyhteys.

Reitittimen paikka vaikuttaa

VR:n mukaan langattoman verkkoyhteyden reitittimen sijainti vaikuttaa nettiyhteyden laatuun.

Konduktöörin vaunussa ja ravintolavaunussa mobiililaitteet ja tietokoneet ovat suoraan yhteydessä reitittimeen, joten netin laatu on parempi kuin muissa vaunuissa.

Muissa vaunuissa muissa vaunuissa laitteet ovat ensin yhteydessä oman vaunun tukiasemaan ja vasta sen jälkeen reitittimeen.

Ravintolavaunuun siis

Mikäli haluaa siis saada VR:n tarjoamasta netistä kaiken irti, kannattaa ottaa suunnaksi junan ravintolavaunu tai konduktöörin vaunu. Lemmikinomistajan kannalta tilanne on toki ikävä, koska rakkaan ystävän paikka on valitettavasti matkustaa vain erikoishytissä. 

VR:n mukaan nettiyhteyden nopeuteen vaikuttaa luonnollisesti myös netin käyttäjien määrä. Testimme toteutettiin torstai-iltana, jolloin junassa ei ollut kovin paljoa matkustajia. Netinselailu mobiililaitteella sekä työskentely tietokoneella VR:n langattoman verkon avulla sujui yllättävän hyvin - lukuun ottamatta hetkellisiä hidastuksia.

Lisäksi testiin saattoi vaikuttaa luonnollisesti junan kulkema matka testin aikana. Testi suoritettiin iPhone 6 Plus -matkapuhelimella.

***

1:41

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.