Päihdeterapeutti arvostelee suomalaisten juomapuheita – Kännejä ihannoidaan

Suomalaisten arkipuheessa kuuluu alkoholin ja räkäkännien ihannointi. Tätä mieltä on päihdetyöntekijä ja raitistunut alkoholisti Eija Nyman-Janatuinen, jonka kokemuksesta lapsetkaan eivät välty humalan hehkuttamiselta. Nyman-Janatuinen ehdottaa, että suomalaiset vetäisivät yhteen hiileen laajan asennekampanjan merkeissä.

Eija-Nyman Janatuinen oli viime kesänä konsertissa Helsingissä yhdeksänvuotiaan poikansa kanssa. Yhdellä puolella tapahtuma-aluetta myytiin alkoholia, toisella ei. Nyman-Janatuinen ja poika seisoivat sillä toisella alueella.

– Lavalla esiintyi Elastinen, joka on aivan mahtava tyyppi ja josta sekä minä että poikani tykkäämme tosi paljon. Keikkansa jälkeen hän huusi mikrofoniin: "no niin, vetäkää sitten baari tyhjäksi!". Tarvitseeko tuollaisia juttuja heitellä? Hän ei varmaan tarkoittanut, mitä sanoi – tai tarkoitti, muttei ajatellut, Nyman-Janatuinen kertoo.

– Vaikka Elastinen tuskin toivoo suomalaisten alkoholisoituvan, kaikella tällaisella viestinnällä on vaikutuksensa. Olisi tehnyt mieli mennä jututtamaan häntä, kun seisoin siellä alakouluikäisen lapseni kanssa.

Raitistuneena alkoholistina ja nykyisenä päihdetyöntekijänä aihe on Nyman-Janatuiselle tärkeä.

– Haluan todellakin uskoa siihen, että suomalainen juomakulttuuri muuttuisi. Minun elinaikanani mitään dramaattista ei välttämättä tapahdu, mutta pikkuhiljaa. Muutoksen on lähdettävä meidän jokaisen ajattelutavasta ja arkipuheesta.

"Tähän pitää ottaa pari bisseä"

Nyman-Janatuinen on pistänyt merkille retostelevan tavan puhua alkoholista myös radiota kuunnellessaan.

– Siellä ihan fiksutkin toimittajat saattavat sanoa, kuinka johonkin "piti ottaa pari bisseä". Jopa Suomen jalkapallomaajoukkueen pelaajat totesivat taannoin Espanjan kanssa käydyn 1–1 pelin jälkeen, että "tähän pitää kyllä nyt juoda pari olutta" – ja siitä tuli nettijuttu, uutinen!

Niin ikään eräät skeittauksen SM-kisat, joissa Nyman-Janatuinen oli poikansa kanssa katsojana, ovat jääneet hänen mieleensä.

– Siellä yleisön vieressä lämmitellyt nuorimies kantoi oluttölkkiä mukanaan. Lapseni kysyi, onko tuo kaljaa. Sanoin, että on – mutta varmaan ykköstä, ja tyyppi tuskin tulee pärjäämään hirveän hyvin.

– Samaisessa tapahtumassa DJ kuulutti mikrofonillaan, kuinka hänellä oli "ihan hirveä krapula". Sitten hän laittoi jonkin kappaleen soimaan ja spiikkasi sen kertomalla, että tältä kuulostaa hänen päässään juuri nyt.

Voitaisiin mainostaa, että "urheilija ei kännää"

Nyman-Janatuinen pitää sopimattomana myös sitä, että Vierumäellä Suomen Urheiluopiston jääkiekkohallissa näkyy Alkon logo.

– Minusta se ei kuulu paikkaan, jossa kiekkoilijat ja tulevat Leijonat pelaavat. Kun olin Yhdysvalloissa katsomassa NHL-peliä, jäänhuoltoautossa luki: jos juot ja ajat, joudut pysäytetyksi. Siinä siis varoitettiin ajamasta alkoholin vaikutuksen alaisena. Miksei Suomessakin voitaisi mainostaa siihen tyyliin, että urheilija ei kännää?

– Olisi ihanaa, jos monet eri tahot yhdistäisivät rahansa ja voimavaransa näyttäväksi, pitkän aikavälin kampanjaksi. Käytäisiin puhumassa kouluissa ja otettaisiin keulakuvaksi vaikka Samuli Edelmannin, Janus Hanskin tai Ritva Oksasen kaltaisia avoimesti raitistuneita julkisuuden henkilöitä. Tämä olisi tehokkaampaa kuin se, että jokaisessa kunnassa pyöritetään samanaikaisesti jopa kymmeniä erilaisia päihdeohjelmia, jotka eivät tiedä toistensa tekemisistä yhtään mitään, Nyman-Janatuinen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat