Missä he ovat nyt: Jyrki-juontaja luopui unelmapestistä: Koin olevani liian vanha ruutuun

1.syyskuuta 1995 oli käänteentekevä hetki suomalaisessa televisiossa: ennenkuulumaton nuoriso-ohjelma Jyrki aloitti eetterissä ja hurmasi koko sukupolven.

Itse ohjelman lanseeraus oli kuitenkin varsin hämärä.

– Jyrki-krääsää ilmestyi yhtäkkiä joka paikkaan, ja telkkarista tulevat mainosspotit olivat elokuvallisia: niissä luki lopussa vain, että ”Jyrki tulee, oletko valmis”. Kukaan ei oikein tiennyt, kuka tai mikä helkkari se Jyrki oikein on, ohjelman alkuperäiskaartiin kuulunut Minna Ottavainen nauraa nyt.

Ottavainen, 45, kuului alusta lähtien Jyrkin juontaja-tiimiin ja nousi pian julkkikseksi. Tummapiirteinen piskuinen nainen, jolla oli napakka tyyli, herätti ihastusta; pojat halusivat deittailla häntä ja tytöt halusivat olla hän.

Ottavainen sanoo, ettei hänellä ollut mitään käsitystä ohjelman aloittaessa, millainen ilmiö siitä tulisi. Parikymppinen, paikallisradiossa juontohommia puskeva jyväskyläläislikka lähti ohjelmaan mukaan oikeastaan hetken mielijohteesta.

– Törmäsin Tampereen radiopäivillä Marko Kulmalaan, joka intoutui selittämään tulevasta nuorille suunnatusta tv-projektistaan, johon etsi juontajia. Hän vinkkasi minulle, että Hesarissa olisi hakuilmoitus. Se oli pirun hämärä ilmoitus, ihan kuin olisi haettu tyyppejä yötöihin tai jotain, Ottavainen muistelee.

– Ei siinä ajateltu kyllä ollenkaan, että nytpäs pääsen uraauurtavaan ohjelmaan, Ottavainen nauraa.

Kova työtahti

Ensimmäinen lähetys nähtiin 1. syyskuuta 1995. Lasipalatsilla livenä kuvattu, täysin uudenlainen ja kansainvälistä energiaa puhkuva nuoriso-ohjelma sytytti saman tien katsojat ja juontajista puhuttiin kavereiden kesken ja heidät bongattiin kadulta.

Myös piskuisesta paikallisradiosta ponnistava Ottavainen sai kokea, miltä tuntui olla telkkarista tuttu naama.

– Olin vaatekaupassa, kun ihmiset tuijottivat ja supisivat rekkien takana että tuolla se on, tuolla se on. Mutta ei se ollut mitään hysteriaa ainakaan minun osaltani, suomalaiset ovat niin rauhallisia. Ei kukaan kiljunut minulle sillä tavalla, kuin vaikka jollekin XL5:lle kun he vierailivat Jyrkissä, Ottavainen nauraa.

Ottavainen ja hänen juontajakollegansa lähetettiin heti Kanadaan oppiin, ohjelman idea kun tuli alun perin kanadalaisen Chum-yhtiön Much Music -kanavasta. Jyrki myös lainasi Much Musicin materiaalia.

– Ideahan oli näyttää, mitä kulisseissa tapahtuu. Aiemmin televisiostudiot olivat olleet kliinisen siistejä ja kaikki ongelmat yritettiin häivyttää katsojalta. Mutta Jyrkissä kaikki näytettiin lattialla olevista piuhoista lähtien. Esimerkiksi jos jossain kameramies yskäisi, muut kamerat kääntyivät kuvaamaan häntä, Ottavainen kuvailee.

Ottavainen sanoo, että vaikka päällepäin meininki vaikutti varsin sekavalta, oli työtahti kova. Suoraa lähetystä tehtiin viisi kertaa viikossa puolitoista tuntia kerrallaan. Sen lisäksi juontajat tekivät haastatteluita ja videospotteja seuraaviin lähetyksiin.

Jyrki oli hyvä koulu alalle: iso osa nykypäivän televisio- ja kulttuuripersoonista on ponnistanut Jyrkistä. Esimerkiksi kansanedustaja Jaana Pelkonen, juontaja Mikko ”Peltsi” Peltola, muusikko-näyttelijä Veeti Kallio, juontaja-tuottaja Joonas Hytönen ja Rytmi-lehden päätoimittajanakin työskennellyt toimittaja-juontaja Heta Hyttinen ovat aloittaneet Jyrkistä.

– Me teimme ihan helvetisti töitä. Jokapäiväinen suora lähetys ja ennakkoon nauhoitetut viikonlopun lähetykset veivät aikaa. Lisäksi me juontajat teimme myös kaiken muun sisällön ohjelmaan. Ei siis todellakaan ollut mitään taustatoimittajia, Ottavainen kertoo.

Jyrkin porukka hitsautui tiiviiksi ajan myötä.  Silti huhut porukan rälläyksestä ovat liioiteltuja. Hän itse asui ensimmäisen tuotantokauden Jyväskylässä, ja sahasi kaupunkien välejä. Lisäksi 25-vuotias juontaja oli juuri mennyt naimisiin ja eli tuoretta avio-onnea.

– Ei kyllä ollut mitään kreisibailaamista. Jossain bissellä käytiin kyllä perjantaisin Bakersissa töiden jälkeen, mutta ei me kyllä viikonloppuna nähty ollenkaan toisiamme – en oikeasti muista kertaakaan olleeni viihteellä sillä porukalla.

– En ollut kuitenkaan enää mikään teini-ikäinen aloittaessani. Lähdin aina siitä sitten kotiin työpäivän jälkeen, Ottavainen paljastaa.

Ikäkriisi aiheutti lähdön

Viimeisen kerran Jyrkiä nähtiin 21. joulukuuta 2001. Siinä vaiheessa tosin Ottavainenkin oli jo siirtynyt muihin tehtäviin. Vuonna 1970 syntynyt Ottavainen oli omasta mielestään liian vanha Jyrkiin ja päätti poistua takavasemmalle.

Hän alkoi tehdä Jyrkin ohella Fashion TV –ohjelmaa, joka vei hänet ympäri maailman kuvausreissuilla.

– Muistan elävästi päivän, kun lähtöpäätös syntyi. Haastattelin kovassa nosteessa olevaa Rasmus–yhtyettä, ja paikalla oli Lauri Ylönen sekä bändin entinen rumpali Janne Heiskanen. Jostain syystä Heiskanen venkoili tuolillaan koko ajan, mikä oli minusta todella ärsyttävää – en siedä sellaista lapseltanikaan! Ennen kuin tajusin, näpäytin hänelle, että ole nyt paikoillasi!, Ottavainen nauraa.

Haastattelun jälkeen tiimi piti päivittäisen palaverinsa, jossa Ottavainen totesi, ettei enää halua olla ruudussa. Kolmekymppinen Ottavainen totesi olevansa liian vanha nuoriso-ohjelmaan.

– Sanoin, etten enää pysty tekemään tätä. Huomasin, että aloin olemaan sen ikäinen, että kun nuorisoidolit tulevat tänne haastatteluun, alan suhtautumaan heihin äidillisesti. Koko formaatti kun perustui siihen, että pitää olla hyvä fiilis, ja minä vain paimennan venkoilijoita, Ottavainen nauraa.

Ulkonäköpaineet olivat liikaa

Samaan syssyyn Ottavaisen kanssa Jyrkistä lähti myös Joonas Hytönen ja Antti ”Pizza” Pekkarinen. Hytönen ja Pekkarinen perustivat Illusioni-tuotantoyhtiön, jonka leipiin myös Ottavainen siirtyi juonnettuaan ensin Fashion TV:tä.

Ottavainen tuotti ja toimitti esimerkiksi Joonas Hytönen Showta sekä Karita Tykän tähdittämää Kaunis olo –ohjelmaa. Hänet nähtiin myös Huomenta Suomen jälkeen tulleessa Perjantaibrunssi –ohjelman juontohommissa.

Ottavainen päätyi 2000-luvun puolivälissä Radio Novaan aamulähetyksen juontajaksi.

Novassa hän viihtyi lopulta kahdeksan vuotta.

– Sitten tulinkin raskaaksi ja sain esikoispoikani vuonna 2008. Lisää lapsia ei tullut, mutta minulla on kaksi koiraa, jotka pitävät virkeänä, Ottavainen kuvailee.

Nykyään Ottavainen työskentelee Moskito Televisionissa toimittajana. 45-vuotias Ottavainen asuu Espoossa ja on varsin tyytyväinen seesteisempään elämänvaiheeseensa kouluikäisen lapsensa ja perheensä kanssa.

Ottavainen paljastaa, että ikääntyminen ja ulkonäköpaineet olivat ratkaisevassa roolissa päätöksessä jättäytyä yhä enemmän ruudun toiselle puolelle.

– Kun ikää alkoi tulla, aloin kokemaan esillä olemisen kiusalliseksi. En enää nauttinut siitä. Olen aina ollut hirveän kriittinen oman ulkonäköni suhteen. Nuorempana juoksin ja lenkkeilin koko ajan, että pysyisin mahdollisimman hyvässä kuosissa – joka tarkoittaa yhtä kuin hemmetin epävarma. Se rupesi koitumaan hankalaksi yhtälöksi, Ottavainen paljastaa.

– En ole myöskään koskaan ollut kilpailuhenkinen tai tittelinkipeä. En ole kovin päämäärätietoinen – mikä on toisaalta ollut hyvä asia, olen suojannut itseäni burnouteilta. Nautin nykyään suuresti esimerkiksi siitä, että minulla on oma piha, jossa voin juoda kahvia, Ottavainen nauraa.

Ottavainen ei ole enää oikeastaan missään tekemisissä Jyrki-aikaisten kollegoidensa kanssa.

– En todellakaan kaipaa menneisyyttä tai Jyrki-aikoja. Pizzan kanssa soittelen silloin tällöin. Tosin hän asuu nykyään Espanjassa. Oikeastaan Heta on ainut, jonka kanssa olen tekemisissä aktiivisesti, Ottavainen miettii.


Lue myös:

    Uusimmat