Ikäihmisten alkoholinkäyttö on arka paikka, vaikka tilastot puhuvat ilmiön kasvun puolesta. Suhteellisesti eniten alkoholin kulutus on lisääntynyt 60−69-vuotiaiden naisten keskuudessa.
Projektipäällikkö Maria Viljanen on perehtynyt ikäihmisten alkoholinkäyttöön Sininauhaliiton Liika on aina liikaa − ikääntyminen ja alkoholi -hankkeen myötä. Viljanen näkee vanhusten alkoholinkäytön kasvun takana ennen kaikkea kulttuurin muutoksen.
− Nykypäivän ikäihmisten kulutustottumukset ja elämäntyyli ovat erilaiset kuin aikaisempien sukupolvien. He käyvät ravintoloissa, tansseissa ja muissa tapahtumissa, joissa käytetään alkoholia, Viljanen sanoo.
Alkoholinkäyttö ei ole automaattisesti ongelmallista. Vaikutukset kuitenkin kasvavat kulutuksen kasvun mukana.
− Mikäli yleinen terveydentila on heikentynyt, alkoholi vaikuttaa monien sairauksien hoitoon sekä lääkityksiin. Alkoholi aiheuttaa myös sosiaalisia ongelmia. Lapsenlapsia ei ehkä uskalleta jättää tissuttelevien isovanhempien hoitoon.
Naiset erottuvat tilastoista
Ikäihmisten alkoholinkulutus on lisääntynyt suhteellisesti eniten 60−69-vuotiaiden naisten keskuudessa. Nuorten naisten humalajuominen on vielä jossain määrin hyväksyttyä. Vanhemmiten runsasta kulutusta pidetään epäsopivana.
− 60−69-vuotiaat eivät ole käyttäneet aiemmin paljoa alkoholia. Muutos on jossain määrin arka paikka, Viljanen kertoo havainneensa työnsä kautta.
Naiset erottuvat tilastoista, mutta maistuu alkoholi miehillekin. Suurkuluttajissa heitä on huomattavasti enemmän.
− Asian tutkimisessa on ongelmallista se, että tämän ikäisille ei ole tehty omia suurkulutuksen rajoja. Tutkimus on kohdannut myös sellaista asennetta, että taas ikääntyville ihmiselle keksitään ongelma.
Voiko käyttöön puuttua?
Viljanen ei itse pidä kummallisena sitä, että tutkittu ikäryhmä esimerkiksi nauttii ruoan kanssa alkoholia.
− Se on jo vähän outoa, jos yli 80-vuotiaat ryhtyvät yhtäkkiä juomaan. Tuhdissa humalassa olevaa kuusikymppistäkään ei katsota aina hyvällä, Viljanen pohtii.
Vanhukset pelkäävät helposti kasvojen menettämistä juomisen seurauksena. Alkossa käyminen saattaa olla vaikeaa. Myös kynnys hoitoon hakeutumiseen on usein korkea, etenkin naisilla.
Erityisen haavoittuvainen on aikuisen lapsen ja juovan vanhemman suhde.
− Moni itsekin alkoholia käyttävä joutuu myös pohtimaan, mikä oikeus hänellä on puuttua toisen käyttöön. Saako oman vanhemman elämäntapoihin ylipäätään sekaantua?
Studio55/Jenni Kokkonen
Lue lisää: www.tippavaara.info ja www.sininauhaliitto.fi