Päihdeongelmainen saa Suomessa apua usein liian myöhään: "Katkolle pitäisi päästä heti – viikkojen odottelu voi olla hengenvaarallista"

Riikka kuuli viimeksi viikko sitten ystävän menehtyneen – huumeisiin kuolleita muistetaan ympäri Suomea 6:23
Katso lähetys Helsingin muistotilaisuudesta.

Suomessa muistetaan vuosittain näihin aikoihin huumeiden käytön seurauksena menehtyneitä. Suomessa apua huumeongelmiin saa asiantuntijan ja kokemusasiantuntijan mukaan usein liian hitaasti.

Monella eri paikkakunnalla järjestetään pyhäinpäivän aikoihin huumeisiin kuolleiden muistotilaisuuksia. Tiistaina tilaisuus järjestettiin muun muassa Helsingissä, Kouvolassa ja Hyvinkäällä.

Kaivattavien määrä kasvaa, sillä huumekuolemat ovat olleet kasvussa 2000-luvun alusta alkaen.

– Suurin osa huumekuolemista on joko yhden tai useamman aineen myrkytyksiä, eli yliannostuksia. Huumekuolemia voivat olla myös itsemurhat tai tapaturmat. Taustalla voi olla myös paljon terveysongelmia, joita pidempään jatkunut huumeongelma voi aiheuttaa, selittää Helsingin tilaisuuteen osallistunut projektikoordinaattori Suvi Helle Sininauha ry:sta.

Helle työskentelee ODE-hankkeessa, jonka pyrkimyksenä on vähentää huumekuolemia.

– Meillä on tutkittua tietoa siitä, miten huumekuolemia saisi ehkäistyä. Yksi todella tärkeä juttu on toimivat päihdepalvelut. Mielestäni ei tarvitse ryhtyä keksimään pyörää uudestaan, vaan nykyiset päihdepalvelut pitäisi saada siihen kuntoon, että ne olisivat oikeasti saatavissa ja saavutettavissa silloin, kun niitä tarvitsee. 

Tällä hetkellä avun luokse pääseminen on Helteen mukaan usein liian hidasta ja riippuvaista asuinpaikkakunnasta. 

– Suomalaiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa tässä asiassa. Joissain kunnissa päihdepalvelut toimivat paremmin kuin toisissa kunnissa. Tämä on ongelma, johon pitäisi puuttua ehdottomasti.

– Tehokkuus ja säästäminen näissä asioissa on monesti se ongelma. Ajatellaan, että tässä voi säästää, mutta pidemmällä aikavälillä se tulee halvemmaksi, että ihmiset saisivat apua silloin, kun tarvitsevat.

Helle tapaa työssään jatkuvasti nuoria, jotka kertovat, että nopea pääsy korvaus- tai vieroitushoitoon auttaisi heitä. 

– Kun ihminen kokee tarvetta päästä esimerkiksi vierotushoitoon, tarve on juuri siinä hetkessä. Joskus ihminen voi joutua odottamaan päiviä ja viikkoja vieroitushoitoon päästäkseen. Jos päihteiden käyttö on rajua ja kaoottista, viikkojen odottelu voi olla hengenvaarallista.

"Helsingissäkin saattaa olla kolmen viikon jonot"

Riikka Tuomi pääsi kuusi vuotta sitten huumeiden käytöstä eroon käytettyään vuosia huumeita. Hän on menettänyt useita ystäviään ja rakkaita ihmisiä päihteille. 

Hän kertoo osallistuvansa Helsingin muistotilaisuuteen vuosittain. 

– Tulen muistelemaan ystäviäni, joita olen menettänyt päihteille. 

Tuomi on itse saanut apua vertaistuesta sekä omaan päihdeongelmaansa että tilanteissa, jossa läheisiä on kuollut päihteiden takia.

– Tosi monet pääsevät katkojen ja kuntoutusten kautta kuiville, ja toivoisinkin että niihin laitettaisiin lisää resursseja.

Tuomi peräänkuuluttaa Helteen tavoin nopeaa hoitoonpääsyä. 

– Helsingissäkin saattaa olla kolmen viikon jonot, ja kun ihminen on aktiivinen päihteidenkäyttäjä, ei hän välttämättä seuraavien käyttöannosten jälkeen muista haluavansa katkolle. Silloin kun haluaa vieroitukseen tai katkolle, pitäisi päästä heti

Katso artikkelin ylläolevalta videolta Helteen ja Tuomen haastattelut Helsingin muistotilaisuudesta Vanhan kirkon puistossa.

Lue myös:

    Uusimmat