Pahin savusumu vuosiin piinaa Malesiaa

Malesian hallitus on myös päättänyt aloittaa uudelleen ilmanlaatumittausten tulosten julkistamisen. Hätätila julistetaan, mikäli saastumisen indeksiluku nousee 500:aan.

Ongelma kärjistyi tänään, kun naapurimaa Indonesian metsäpaloista kulkeutunut savu kietoi pääkaupunki Kuala Lumpurin tiukkaan savuverhoon.

Kaupungin koulut, lentokenttä ja satama jouduttiin sulkemaan. Astmasta kärsivien liikkuminen kaupungissa oli lähes mahdotonta ja turistit ahtautuivat ilmastoituihin kauppakeskuksiin.

-Tämä on ikävintä Malesiassa. Me olemme huolissamme omasta terveydestämme. Tilanne tuntuu olevan erittäin paha, kertoi Arabiemiraateista vaimonsa ja kolmen tyttärensä kanssa lomalle saapunut Ahmad.

Malesian matkailusesonki on juuri nyt vilkkaimmillaan, ja matkailuelinkeinoa varjellakseen maan hallitus on päättänyt tarjota Indonesialle apua metsäpalojen taltuttamiseen.

Ympäristöministeri Adenan Satemin mukaan hallituksen delegaatio lähtee Indonesiaan kiireen vilkkaa.

Malesian hallitus on myös päättänyt aloittaa uudelleen ilmanlaatumittausten tulosten julkistamisen. Hätätila julistetaan, mikäli saastumisen indeksiluku nousee 500:aan.

Malesian suurimmassa satamassa Port Klangissa mitattiin indeksiksi peräti 410. Kuala Lumpurin indeksi oli 181 ja hallinnollisen pääkaupungin Putrajayan 224.

Jo indeksiluvun 101 kohdalla riskiryhmät alkavat kärsiä terveydellisistä ongelmista, ja luvun ylitettyä 150 ovat vaarassa myös terveet ihmiset.

-Tilanne ei ole helpottumassa, vaan se pahenee, Satem sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Savusumu on pahin sitten vuosien 1997 ja 1998, jolloin se piinasi Malesiaa ja myös muita Kaakkois-Aasian maita kuukausien ajan aiheuttaen myös mittavia taloudellisia menetyksiä.

(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat