Pahenevat hengitysongelmat olivat tappaa – ”terveellisimpiin” savukkeisiin siirtynyt teini varoittaa hengenvaarallisista riskeistä

Mitä sähkötupakan haitoista tiedetään? 6:56
Videolla kerrotaan, mitä sähkötupakan vaaroista tiedetään.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi nyt ilmi tulleesta, mutta jo vuonna 2017 tapahtuneesta sairaustapauksesta. Sähkötupakkaa käyttänyt brittipoika lähes kuoli, kun polttelu aiheutti katastrofaalisen reaktion teinin keuhkoihin.

Archives of Disease in Childhood -julkaisussa ilmestyneessä tapausraportissa kerrotaan aiemmin terveestä 16-vuotiaasta pojasta, joka saapui sairaalaan kärsittyään viikon ajan kuumeesta, yskästä ja jatkuvasti pahenevista hengitysongelmista.

Oireet olivat niin pahoja, että nuori jouduttiin lopulta kiinnittämään ECMO-sydänkeuhkokoneeseen, jotta hän selviäisi hengissä.

– Luulin kuolevani, nyt 19-vuotias nuori, nimeltään Ewan Fisher, sanoo BBC:n haastattelussa kaksi vuotta myöhemmin.

Toipuminen on kestänyt vuosia

Ewan oli aloittanut säännöllisen sähkötupakan käytön vuoden 2017 alussa. Aiemmin perinteisiä savukkeita polttanut nuori siirtyi käyttämään sähkötupakkaa, jotta pärjäisi paremmin nyrkkeilyharrastuksessaan. Nyt hän rohkaisee nuoria olemaan koskematta sähkötupakkaan.

– Onko elämän vaarantaminen sähkötupakan vuoksi sen arvoista? Ewan kysyy.

Ewan sairastui vakavasti vain muutaman kuukauden sähkötupakkaa käytettyään. Sairastuminen tapahtui nopeasti, mutta toipuminen on kestänyt pitkään. Vasta puoli vuotta sairaalaan joutumisen jälkeen Ewan pääsi kunnolla jaloilleen. Edelleenkään nuori mies ei tunne oloaan täysin normaaliksi.

Yhdysvalloissa sadat ovat sairastuneet


Brittinuori kiittää selviytymisestään ECMO-laitetta. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Ewan sai sähkötupakan käytöstä keuhkotulehduksen. Hänen hengittämänsä makuaineet olivat aiheuttaneet immuunireaktion keuhkoissa, minkä vuoksi hengityselinten toiminta oli heikentynyt merkittävästi.

Ewanin lääkärit kirjoittavat raportissa, että sähkösavukkeiden turvallisuutta verrattuna perinteisiin savukkeisiin pitäisi harkita uudelleen. Etenkään nuorten ei ole turvallista käyttää sähkösavukkeita.

Yhdysvalloissa on tullut ilmi useita satoja vakavia sairaustapauksia, joiden yhdistävä tekijä on sähkötupakan käyttö. Suurimmasta osasta sairastuneiden käyttämistä nesteistä on löydetty kannabiksen TCH:tä ja joistain myös E-vitamiiniasetaattia.

Brittiläinen Ewan myönsi lääkäreille käyttäneensä kannabista, mutta kokeilusta oli kulunut vuosi ennen sairastumista.

Sähkötupakan vaikutuksia terveyteen ei tunneta vielä tarkasti, mutta Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut sähkötupakoinnin olevan kiistatta haitallista terveydelle.

Lue myös:

    Uusimmat