Tunnetko sähkötupakan vaarat? Yhdysvalloissa jo kuolintapauksia – sähkötupakalle voi altistua huomaamattaan

6:56
Huomenta Suomessa keskusteltiin sähkötupakan vaaroista.

Huomenta Suomessa vieraili Suomen Syöpäyhdistyksen terveysosaston johtaja. Yhdysvaltojen sähkötupakkatapauksista on uutisoitu laajasti, sillä huolestuttavan suuret sairaustapaukset ovat saaneet aikaan varsinaisen sähkötupakkakriisin Yhdysvalloissa. 

Suomen Syöpäyhdistyksen terveysosaston johtaja ja lääkäri Juha Heino vieraili Huomenta Suomessa 30.9.2019. 

Kuinka vakavasta ilmiöstä puhutaan?

Heino sanoo, että ilmiö on huolestuttava, sillä tapauksiin on liittynyt myös kuolintapauksia. Yksikin kuolintapaus on liikaa. 

Heinon mukaan tapauksia ei ole ollut toistaiseksi Suomessa, mitä selittää pitkälti se, että Suomessa sähkötupakkatuotteita valvotaan tarkemmin kuin Yhdysvalloissa. 

– Yhdysvalloissa tilanteen tekee ongelmallisemmaksi se, että kun säätely puuttuu, ei tiedetä, minkä tyyppisiä aineita näihin liuoksiin on sekoitettu sitten matkan kuluessa, Heino toteaa. 

Moni altistuu sähkötupakalle huomaamattaan passiivisen tupakoinnin kautta 

Moni ei tule ajatelleeksi, että sähkötupakkaa polttava ihminen altistaa muut passiiviselle tupakoinnille. Onko vaarana silloin se, ettei oma hajuaisti ja nenä reagoi sähkötupakkaan samalla tavoin, kun se ei haise niin voimakkaasti? 

– Tämä pitää kyllä paikkansa. On siksi hyvä olla tarkka säätely siitä, missä sähkötupakkaa saa ja ei saa polttaa, Heino tiivistää. 

Lue MTV Uutisten kooste aiheesta: 

Miten sähkötupakan vaarat eroavat perinteisestä tupakasta? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja