Tutkimus: Sähkötupakointi on luultua haitallisempaa – voi tuhota soluja keuhkoissa

8:04

Sähkötupakointi voi vaurioittaa tärkeitä vastustuskykyyn liittyviä soluja keuhkoissa ja olla näin luultua haitallisempaa.

Pääkuvan video

Pasi lopetti tupakoinnin kertalaakista – ”Kun huomaa, ettei ota enää kunnolla eteen, se pistää vähän harkitsemaan”

Tutkijat ovat huomanneet, että sähkötupakan savu vaikutti haitallisesti soluihin keuhkoissa ja pahensi tulehduksia. Tästä syystä he varoittavatkin ihmisiä yleisestä harhaluulosta, että sähkötupakan käyttäminen olisi täysin turvallista.

Tutkimuksen teki University of Birmingham ja sitä johti professori David Thickett. Tutkimus julkaistiin Thorax-julkaisussa.

Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet sähkötupakassa käytettävän nesteen kemialliseen koostumukseen.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa sähkötupakointia imitoitiin laboratoriossa laitteistolla, jossa käytettiin kahdeksan tupakoimattoman henkilön keuhkokudosnäytettä.

Tutkijat huomasivat, että sähkötupakan höyry aiheutti tulehduksia keuhkoissa ja että keuhkoja hiukkasista ja bakteereista puhdistavien solujen toiminta vaikeutui. Eräät vaikutuksista olivat verrattavissa tavallisten tupakoitsijoiden ja kroonisista keuhkosairauksista kärsivien oireisiin.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että tulokset syntyivät laboratorio-olosuhteissa 48 tunnin aikana ja että kattavampia tutkimuksia aiheesta täytyisi tehdä pitkän aikavälin vaikutusten ymmärtämiseksi.

Sähkötupakka silti tavallista tupakkaa terveellisempi pahe

Aiempien tutkimusten mukaan sähkötupakat ovat kuitenkin huomattavasti turvallisempia kuin tavalliset savukkeet. Professori Thickett kuitenkin sanoo, että pitkällä aikavälillä ne voivat kuitenkin olla silti haitallisia, sillä niiden tutkimus on yhä lastenkengissä.

– Kun puhutaan tupakansavun syöpää aiheuttavista molekyyleistä, on sähkötupakan höyryssä karsinogeeneja huomattavasti vähemmän, Thickett sanoo.

Hän kertoo sähkötupakan olevan turvallisempi syöpäriskin suhteen. Mutta jos 20 tai 30 vuoden sähkötupakointi aiheuttaakin keuhkoahtaumatautia, täytyy asiaa tutkia.

– En usko sähkötupakoinnin olevan haitallisempaa kuin tavallisten savukkeiden polttaminen on. Mutta on hyvä olla varovaisen skeptinen sen suhteen, ovatko ne niin turvallisia kuin meidän on annettu uskoa, Thickett toteaa.


Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja