"Pahempaa kuin doping" – UFC-tähti näytti, miten härskisti urheilijat pystyvät huijaamaan

Ruotsalais-norjalainen vapaaottelutähti Jack Hermansson osoitti, miten helppoa painonhuijaus omia vaakoja käyttäen on. Punnitukset omin vaaoin videoyhteyksien välityksellä mahdollistavat hänen mukaansa dopingiakin raskaamman huijaamisen.

Vapaaottelukin on painoluokkaurheilua, jossa urheilijat punnitaan ennen matseja. Tavallisesti punnitus toteutetaan yhdessä paikkaa valvotuissa olosuhteissa, mutta toisinaan punnitukset voidaan toteuttaa videoyhteyksien välityksillä urheilijoiden omilla vaaoilla.

UFC:n keskisarjan rankingissa 10:ntenä oleva Hermansson latasi sosiaaliseen mediaan videon, jolla hän osoitti, miten tällaisissa tapauksissa voidaan huijata härskistikin.

Hermansson astui vaa'alle, jonka lukemien mukaan hänen painonsa olisi ollut 86,4 kiloa. Kääntäessään vaakaa Hermansson kuitenkin näytti, että sen kulma oli rikkinäinen.

Todellisuudessa Hermansson painoikin noin 10 kiloa enemmän. Astuessaan toiselle vaa'alle hänen painolukemansa oli 96,2 kiloa.

"Ehdottomasti pahempaa"

Hermansson sanoi Dagbladetille olevansa täysin vakuuttunut, että osa urheilijoista käyttää huijausmahdollisuuden hyväkseen. Hän suositteleekin, etteivät urheilijat koskaan hyväksyisi videoyhteyksien välityksellä tehtäviä punnituksia.

Hermansson huomautti, että suuri painoero voi olla paitsi valtaisa etu myös vaarallinen tekijä oteltaessa.

– Painoluokat ovat syystä olemassa. Näen painomanipuloinnin tällä tavoin suurempana rikkeenä kuin dopingrikkomuksen. Se on ehdottomasti pahempaa, Hermansson sanoi.

35-vuotiaalla Hermanssonilla on kokemusta videoyhteyspunnituksista ensimmäisistä ammattilaisotteluistaan. Hän on myös valmentanut urheilijoita, jotka ovat moisia kokeneet.

UFC:n keskisarjassa, jossa Hermansson ottelee, urheilijat saavat maksimissaan painaa punnituksissa 186 paunaa (84,4 kiloa) ja titteliotteluiden punnituksissa 185 paunaa (83,9 kiloa).

Lue myös:

    Uusimmat