Pahamaineisen Suzuki Hayabusan lähes 20 vuotta kestänyt tarina päättyy – ensi vuonna sitä ei enää saa myydä

Legendaarinen Hayabusa ei enää täytä kiristyviä päästömääräyksiä, joten sen aika on valitettavasti ohi.

Vaikka et tietäisikään mitään moottoripyöristä, saatat tietää, että Suzuki GSX1300R, tutummin Hayabusa, on melkoinen peto. Vuonna 1999 esitelty japsiraketti yltää yli 300 kilometrin tuntinopeuteen, mikä antoi sille aikoinaan maailman nopeimman sarjavalmisteisen moottoripyörän arvonimen.

Hayabusan tarina on kuitenkin tulossa päätökseen. Suzuki on ilmoittanut, että sen myynti päättyy tämän vuoden lopussa päästörajojen tiukentuessa sekä Euroopassa että muualla maailmassa. Kaikkien uusien moottoripyörien on ensi vuoden alusta täytettävä Euro 4 -päästönormin vaatimukset. Vaikka kyseessä onkin virallisesti eurooppalainen standardi, noudatetaan sitä myös muualla, kuten Suzukin kotimaassa Japanissa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jälleenmyyjien varastoissa olevat Euro 3 -normin pyörät, jotka ovat vaarassa jäädä myymättä tämän vuoden puolella, tullaan laittamaan kilpiin ennen vuodenvaihdetta ja myydään "käytettyinä" ensi vuonna.

Tiedätkö, miten moottoripyörä sidotaan peräkärryyn turvallisesti?

Osaatko sitoa moottoripyörän peräkärryyn oikein? 3:41

Suzuki-faneja saattaa lohduttaa tieto siitä, että valmistaja ei ole luopumassa Hayabusa-tavaramerkistään. Mitään takeita sen käyttämisestä tulevissa moottoripyörissä – tai missään muussakaan – ei kuitenkaan ole annettu.

Artikkelia muokattu 11.12. klo 11.20: Myymättä jääneitä pyöriä ei lähetetä Pohjois-Amerikkaan, vaan jälleenmyyjät rekisteröivät ne itse ja myyvät "käytettyinä" ensi vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat