Mainos

Paavo Nurmen juhlaraha myyntiin

Paavo Nurmen ja urheilun kunniaksi tulee huomenna myyntiin hopeinen 100 markan juhlaraha. Juhlarahan on suunnitellut kuvanveistäjä Erkki Salmela. Arvopuolen taustana on Paavo Nurmen kellotaulu, jossa viisarit osoittavat hänen Tukholman stadionilla juoksemaansa mailin aikaa, 4.10.4. Yhdeksän laakeriseppeleen lehteä kuvaavat yhdeksää kultamitalia. Etualalla on kuvattu Paavo Nurmen juoksua ja legendaarisia ilmeettömiä kasvoja.

Juhlarahan tunnuspuolella kaksi naisvoimistelijaa symboloivat Nurmen tavoitetta, oman vartalonsa täydellistä hallintaa. Erkki Salmela on myös halunnut naisvoimistelijoiden muistuttavan urheilun laajuudesta ja monimuotoisuudesta.

Juhlarahan arvioidaan tuottavan valtiolle 2-3 miljoonaa markkaa. Juhlarahan myyntihinta on 129 markkaa ja erikoiskiiltävän proof-laatuisen juhlarahan hinta 255 markkaa.

Juhlaraha on hopeaseosta, jonka painosta 925 promillea on hopeaa ja 75 promillea kuparia. Raha painaa 22 g ja sen halkaisija on 25 mm. Rahan lyöntimäärä on rajoitettu enintään 50 000 juhlarahaan. Tämän lisäksi juhlarahaa on lyöty erikoiskiiltävänä proof-laatuna, jonka määrä on rajoitettu enintään 10000 juhlarahaan.

Paavo Nurmi syntyi 13. kesäkuuta 1897. Juoksijoiden kuninkaaksi ja lentäväksi suomalaiseksi sanottu Nurmi voitti kaikkiaan 9 olympiakultaa ja 3 olympiahopeaa. Hän teki myös yli 20 maailmanennätystä.

Oman urheilu-uransa jälkeen Paavo Nurmi toimi 1936 Berliinin kisoissa erinomaisesti menestyneiden Suomen kestävyysjuoksijoiden valmentajana. Paavo Nurmi kuoli 2. lokakuuta 1973.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.