Päättyikö parisuhteesi? Tutkimuksen mukaan eron analysointi saattaa nopeuttaa toipumista

1:23

Saattaa vaikuttaa ennemminkin haitalliselta, mutta yksi parhaista tavoista päästä parisuhteen päättymisen yli, voi olla eron jatkuva ajatteleminen.

VIDEO: Miten väkivaltaisesta suhteesta pääsee eteenpäin?

Eron jälkeen kehotetaan usein keskittymään muihin asioihin, saadakseen itsensä ajattelemaan jotain muuta kuin eron tuottamaa kipua. Tutkimus on kuitenkin osoittanut, että juuri päinvastainen toiminta saattaa parantaa haavoja ja edistää hyvinvointia nopeammin.

Kuka minä olen ilman parisuhdetta?

Social Psychology and Personality Science -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa todetaan, että kun puhuu erosta toistuvasti ja reflektoi eroon liittyviä tunteita, saavuttaa vahvemman itsetuntemuksen.

Tutkimus pureutui erityisesti siihen prosessiin, miten ihminen näkee itsensä eron jälkeen erillisenä toimijana parisuhteesta ja ex-kumppanistaan.

Tutkijat yllättyivät huomattuaan, että se ryhmä tutkittavista, jotka pakotettiin miettimään ja puhumaan erostaan, toipuivat erosta nopeammin, koska he pystyivät selvittämään itsensä henkisesti erilleen ex-kumppaneistaan.

– Psyykkisen yhteenpunoutumisen purkaminen on kivuliasta, tutkimuksessa mukana ollut tohtori Grace Larson sanoo.

Vaikka tutkijat eivät olleet varmoja, miksi tämä metodi auttoi osallistujia toipumaan erosta, he olettavat, että sillä oli jotain tekemistä sen kanssa, että eroa pystyi katsomaan analyyttisesti etäisemmästä näkökulmasta.

Tutkijat uskovat, että tutkimuksen voi soveltaa omaan käyttöön esimerkiksi niin, että kirjoittaa viikoittain tuntemuksiaan päiväkirjaan.

Lähde: Independent

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja