Päättääkö joku puolestasi? Näin sisustustrendit syntyvät

Mitä trendit ovat, ja mistä ne saavat alkunsa? 

Sisustustrendeissä on tällä hetkellä nähtävissä muun muassa kuparinhohtoa, värikkäitä sävyjä ja erilaisia struktuureja. Mistä sisustustrendit tulevat, ja miksi ne muuttuvat? Trendianalyytikko Susanna Björklund tutkii työkseen trendejä.

– Monet ihmettelevät, mistä trendit oikein poksahtavat. He pohtivat, onko joku taho, joka päättää, mitkä värit milloinkin tulevat. Niinhän se ei mene.

– Maailma on murroksessa. Paljon asioita tapahtuu, ja se kaikki vaikuttaa meidän jokapäiväiseen elämäämme ja siihen, mitä me haluamme.

Björklund sanoo, että trendeihin vaikuttavat erityisesti megatrendit, jotka tarkoittavat yhteiskunnallista, isoa muutosta. Näitä ovat esimerkiksi kaupungistuminen, digitalisaatio ja väestön ikääntyminen.  

– Jos esimerkiksi kaikki muuttavat kaupunkeihin, on oletettavaa, että kodit pienenevät. Pitää olla vähemmän tavaraa ja tavaran täytyy olla modulaarista.

Arvojen muutokset näkyvät trendeissä

Myös arvoissa tapahtuu muutoksia.

– Nuorella sukupolvella on ihan erilaiset arvot työn suhteen, työn pitää olla kivaa. Ja kun työ siirtyy läppärille, töitä voidaan tehdä kahviloissa, sängyssä tai maailmalla, jolloin koti on enemmän pieni tukikohta.

Björklund kuitenkin muistuttaa, että arvojen muutokset ovat aina hitaita prosesseja.

– Muutokset tapahtuvat niin hitaasti, että ne huomaa vasta, kun katsoo taaksepäin.  

Mitä trendejä sitten tällä hetkellä on pinnalla? Niitä Björklund esittelee Habitare-messuilla Signals-vainunäyttelyssä. Näyttely on jaettu neljään eri teemaan: In between – välissä, Simplify – yksinkertaista, Positive Psychology – arvosta ja Deep – syvällä. Niihin liittyviä trendejä ovat esimerkiksi tavaroiden karsiminen, jakamistalous, värien tuleminen, eettinen muotoilu ja itsensä ympäröiminen esteettisillä asioilla. 

Lue myös:

    Uusimmat