Mainos

Päätoimittajan vankilassa hakannut saksimurhaaja vapaaksi – vankila-aikaisille rikkeille "ei erityistä painoarvoa"

Nuori mies tappoi uhrinsa kymmenen vuotta sitten poikkeuksellisen julmasti vasaraa ja saksia käyttäen. Vankilaan jouduttuaan hän hakkasi häntä tapaamaan tulleen Alibin päätoimittajan Mika Lahtosen Jokelan vankilassa vuonna 2008.

Vankilapahoinpitelystä huolimatta Helsingin hovioikeus päätti tänään vapauttaa elinkautisvangin vuoden 2018 helmikuussa, hieman yli 11 vankilavuoden jälkeen.

Hovioikeuden mukaan miehen vankila-aikaisille rikkeille ei voitu antaa päätöksenteossa erityistä painoarvoa.

Sen sijaan päätöksenteossa painoi muun muassa se, että vanki on opiskellut vankilassa.

Elinkautisvangin vapauttaminen

Helsingin hovioikeus käsittelee elinkautisvankien vapautushakemukset.

Harkittaessa kysymystä ehdonalaisesta vapauttamisesta on rikoslain 2 c luvun 10 §:n mukaan kiinnitettävä huomiota elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneen rikoksen tai rikosten laatuun, tuomitun muuhun mahdolliseen myöhempään rikollisuuteen sekä vaaraan siitä, että vanki vapauduttuaan syyllistyy väkivaltarikokseen.

Harkintaan vaikuttavat myös rangaistusajan suunnitelman toteutuminen ja vankila-aikainen käyttäytyminen.
Lähde: Hovioikeuden päätös

– Hakijan vapauttamista puolsivat erityisesti hänen sitoutuneisuutensa rangaistusajan suunnitelman toteuttamiseen, hänen opintonsa ja hänen motivoituneisuutensa niiden jatkamiseen sekä hänen osallistumisensa vankeusaikana työ- ja ohjelmatoimintaan, hovioikeus perustelee selosteessaan.

Vapauttamista vastaan puhui teko, jonka vuoksi hän oli alunperin joutunut vankilaan.

Teko tapahtui hyvinkääläisasunnossa, jonne joukko nuoria aikuisia oli viettämään iltaa. Mies suivaantui leikkimielisestä nyrkkeilystä, tarttui vasaraan ja hakkasi sillä uhriaan muun muassa päähän. Seuraavana päivänä hän palasi asuntoon ja viimeisteli teon saksilla.

Hovioikeus määräsi vangin vapauttamispäiväksi 1.2.2018. Tuolloin hän tulee suorittaneeksi vankeusrangaistustaan vapaudenmenetysaika huomioon ottaen hieman yli 11 vuotta, kun vähimmäisaika on kahtakymmentäyhtä vuotta nuorempana tehdystä rikoksesta on 10 vuotta.

Rikosseuraamuslaitos puolsi vangin vapauttamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.