Mainos

Eläkeläisen murhannut elinkautisvanki vapautuu – murskasi rintakehän ja löi kukkaruukulla päähän

Helsingin hovioikeus on hyväksynyt murhasta tuomitun elinkautisvangin hakemuksen ehdonalaiseen vapauteen pääsystä. Näillä näkymin mies vapautuu maaliskuussa 2019, istuttuaan tuomiostaan noin 13 vuotta.

Mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen käräjäoikeudessa loppuvuodesta 2006. Mies oli surmannut hänelle entuudestaan tutun eläkeläismiehen Vantaalla aiemmin saman vuoden aikana.

Ennen henkirikosta kaksikko oli juonut alkoholia uhrin asunnolla. Miehet olivat ilmeisesti riidelleet, minkä jälkeen murhasta tuomittu mies oli pahoinpidellyt uhriaan muun muassa lyömällä ja potkimalla sekä kukkaruukulla ja tuolilla päähän lyömällä. Mies oli myös hyppinyt uhrinsa rintakehän päällä sillä seurauksella, että tämän rintakehä oli murskautunut.

Oikeudessa uhrin peruskuolemansyyksi todettiin fyysinen pahoinpitelyoireyhtymä aivotärähdyksineen ja rintakehän murskautuminen. Lisäksi uhrin toinen keuhko, maksa, perna ja vasemmanpuoleinen lisämunuainen olivat revenneet.

Oikeus katsoi, ettei miehen tarkoituksena ollut alun perin surmata uhriaan. Väkivalta oli kuitenkin tapahtumien tuoksinassa voimistunut ja kestänyt lopulta ainakin puolen tunnin ajan, mikä puhui surmaamistarkoituksen puolesta. Mies tuomittiin murhasta.

Hovioikeus vahvisti tuomion vuonna 2007. Tuomittu oli tuolloin hieman yli 40-vuotias.

Mies suoritti ammattitutkinnon vankilassa

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu henkilö voidaan rikoslain mukaan päästää ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun tämä on viettänyt vankilassa 12 vuotta. Tässä tapauksessa tuomittu on istunut rangaistustaan pian 12 vuotta.

Hovioikeus katsoikin, että mies voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen ja määräsi vapautumispäivän vuoden 2019 maaliskuulle, jolloin vankeusaikaa on kertynyt noin 13 vuotta.

Päätöstä puolsivat hovioikeuden mukaan muun muassa miehen vankila-aikainen käyttäytyminen, pitkäaikainen sitoutuminen päihdekuntoutukseen ja valmentautuminen vapautumisen jälkeiseen elämään. Mies on suorittanut vankilassa ammattitutkinnon ja osallistunut työntekoon. Myös rikosseuraamuslaitos puolsi ratkaisua.

Elinkautisvangin ehdonalaisen vapauden koeaika on kolmen vuoden mittainen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.