Elinkautiseen tuomittu paloittelumurhaaja pääsee vapaaksi

Raa'asta paloittelumurhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu mies pääsee vankilasta ehdonalaiseen vapauteen.

Helsingin hovioikeus antoi asiasta päätöksen tänään. Mies pääsee valvottuun koevapauteen ensi kesänä, 30.6.2025. Hän on suorittanut elinkautista tuomiota tuolloin noin 15 vuotta ja 5 kuukautta.

Hovioikeuden johtopäätösten mukaan miehen vapauttamista puoltaa hyvä vankila-aikainen käyttäytyminen, rangaistusajan suunnitelman edistäminen ja hyvä menestyminen avolaitosolosuhteissa sekä se, että kaikki rangaistusajan suunnitelman tavoitteet ovat edenneet tai toteutuneet ainakin osittain.

Mies on myös sitoutunut pysymään korvaushoidon piirissä ja hänen perhesuhteensa ovat kunnossa.

Vapauttamista vastaan taas puhui hänen riskinsä syyllistyä uuteen väkivaltarikokseen, vaikka tästä ei oikeuden mukaan hänen käyttäytymisensä perusteella ole ilmeistä vaaraa. 

Vahvimmin vapauttamista vastaan puhuu elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneen rikoksen laatu. Hovioikeus tuomitsi hänet elinkautiseen vankeuteen murhasta, joka tapahtui helmikuussa 2010 miehen ollessa ehdottoman vankeuden koeajalla.

Silmitöntä väkivaltaa puolustuskyvytöntä uhria kohtaan

Mies oli yhdessä rikoskumppaninsa kanssa tappanut toisen miehen erityisen raa'alla ja julmalla tavalla, oikeus toteaa. 

Henkirikos sisälsi pään polkemista, iskuja veitsellä muun muassa rintakehään ja kaulaan, voimakkaita lyöntejä kasvoihin ja MDPV-huumausaineen väkisin pistämistä tappavalla annostuksella. 

Uhrin pahoinpitely kesti varsin pitkään. Merkittävän osan tästä ajasta hän oli puolustuskyvyttömänä lattialle voimakkaasti painettuna ja kiinnipidettynä. Uhri kuoli kaulan syviin viiltohaavoihin.

Elinkautisesta vapautuva mies osallistui uhrin ruumiin paloitteluun ja hävittämiseen murhaa seuraavina päivinä.

Lue myös:

    Uusimmat