Porvoon kirvesmurhaaja haki vapautusta elinkautisesta – oikeus ei taipunut

Helsingin hovioikeus on hylännyt syksyllä 2010 Porvoossa kirvesmurhan tehneen miehen pyynnön päästä ehdonalaiseen vapauteen elinkautisesta vankeusrangaistuksesta.

Oikeus antoi päätöksensä eilen keskiviikkona. Se katsoi, että vuonna 1981 syntyneen miehen rikosten laatu ja määrä eivät puolla vapauttamista elinkautisvankien keskimääräistä 14 vuoden ja 9 kuukauden vankeutta aiemmin.

Mies on istunut tuomiotaan nyt noin 13 ja puoli vuotta.

Oikeus totesi myös, että miehelle tehdyssä riskiarviossa katsottiin, että hänen riskinsä syyllistyä uuteen väkivaltarikokseen on korkea. Lisäksi hän on vankeusaikanaan marraskuussa 2022 syyllistynyt pahoinpitelyyn ja laittomaan uhkaukseen.

Oikeuden mukaan ei ole kuitenkaan ilmeistä, että mies vapauduttaan syyllistyisi henkeä, terveyttä tai vapautta törkeästi loukkaavaan rikokseen.

Vapauttamista taas puolsi myös se, että mies on motivoitunut pyrkimään rikoksettomaan elämään. Hänen tämänhetkinen tilanteensa rangaistusajan suunnitelman etenemisenkin kannalta on myönteinen, oikeus totesi.

Murhasi miehen kostoksi

Mies sai elinkautisen vankeustuomion murhattuaan kostoksi entuudestaan tuntemansa miehen, joka oli aiemmin tehnyt rikosilmoituksen pahoinpitelystä.

Ennen murhaa mies pahoinpiteli uhria viidesti. Näistä teoista kolme oikeus katsoi törkeiksi.

Murha tapahtui Gammelbackassa sijaitsevan lammen vieressä syyskyyn lopulla 2010. 

Mies löi uhria lukuisia kertoja isolla kirveellä pään ja ylävartalon alueelle. Tekonsa jälkeen hän hyppi maassa makaavan uhrin päällä ja työnsi lopuksi ruumiin veteen.

Lue myös:

    Uusimmat