Päätoimittajan kommentti: Sanna Marin vei hapen kilpasiskoilta – Ylen gallup paljastaa punavihreän nollasummapelin

13:35
Sanna Marin vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa kesäkuussa.

Ylen uusi puoluekannatusmittaus ei sisällä järisyttäviä muutoksia kuukauden takaiseen verrattuna. Sdp on ykkösenä, mutta kannatusnousu näyttää pysähtyneen. Keskustan kannatus väräjää, nyt tuli vähän nousua. Yhtä kaikki, virhemarginaaleissa liikutaan. Mittauksen staattisuus peittää kuitenkin alleen huonoja uutisia kahdelle hallituspuolueelle, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Suomi lomailee, poliitikot lomailevat, koronasta on päästy ja somekohurintamallakin on hiljaisempaa. Sydänkesän puoluekannatusmittauksilta ei ylipäätään voi odottaa paljon. Eduskunnan viikon takainen äänestys perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuojasta olisi kenties antanut aineksia kannatusmuutoksiin, mutta äänestyksen ympärillä käydyn kiihkeän keskustelun ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen harrastaman poliittissävytteisen jälkipelin mahdolliset vaikutukset eivät ehtineet tähän mittaukseen kunnolla. Kannatusmittauksen haastatteluista vai pieni osa ajoittui viime perjantain jälkeiseen aikaan.

Sdp:llä huima nousu, vihreillä luisu

Jo muutaman kuukauden on ollut selvää, että sdp on hyötynyt sekä Sanna Marinista että koronakriisistä. Jos joku ei muista, niin on hyvä muistuttaa: joulukuussa 2019, siis vain puolisen vuotta sitten, sdp:n kannatus oli 13,2 prosenttia, ja se oli vihreidenkin perässä. Nousukierre on ollut päätähuimaava. Joku uskalikko saattaisi sdp:ssä jopa toivoa: koronan toinen aalto, kiitos!

No, hallituksen toimien tosiasiallisesta vaikutuksesta koronan talttumisessa voi olla monta mieltä, mutta vasemmistolaisten äänestäjien keskuudessa mielipide on selvä. Demari Marinin johdolla hommat on hoidettu hyvin.

On nimittäin käynyt niin, että punavihreän hallituksen muut osapuolet eivät ole poikkeuskeväästä hyötyneet pätkän vertaa. Vasemmistoliiton kannatus mataa, vihreillä se suorastaan laskee. Jos joku ei muista, niin muistutetaan: viime vuoden elokuuussa Ylen mittaus näytti vihreille 15,1 prosentin kannatusta.

Sekä vihreissä että vasemmmistoliitossa osattiin epäilemättä odottaa, ettei Antti Rinteen vaihtuminen Sanna Mariniksi ole niille eduksi. Mutta tuskin ne aavistivat, kuinka totaalisesti Marin vie hapen sekä Maria Ohisalolta että Li Anderssonilta.

Kannatusmittausten aikasarja viimeksi kuluneen runsaan vuoden ajalta kertoo, että kolmen vasemmistopuolueen yhteenlaskettu kannatus pyörii 40 prosentin molemmin puolin. Samalla aikasarja osoittaa, että sdp, vihreät ja vasemmistoliitto pelaavat keskenään lähestulkoon nollasummapeliä. Lisää yhdelle on toiselta pois. Joskus myös kolmannelta.

Tapaus Haavisto painaa vihreitä

Erityisesti vihreille politiikanteko näyttää lähitulevaisuudessa tuskaiselta. Marin vei edellytykset Ohisalo-efektiltä, ja entisen kansansuosikin ulkoministeri Pekka Haaviston niskassa painaa esitutkinta virkavelvollisuuden rikkomisesta al-Hol-jupakassa.

Haavisto on entinen kansansuosikki, ainakin jos katsoo Maaseudun Tulevaisuuden tuoretta presidenttigallupia: enää 12 prosenttia suomalaisista kannattaa häntä seuraavaksi presidentiksi.

Kaiken kukkuraksi EVA:n tuore selvitys kertoo, ettei ilmaston lämpeneminenkään enää huoleta suomalaisia entiseen malliin. Millä ihmeellä vihreät voisivat profiloitua hallituksessa?

Hallitusohjelma menee uusiksi

Kun valtion budjetin käsittely runsaan kuukauden kuluttua alkaa valtiovarainministeriön johdolla, käynnistyy Suomen sisäpolitiikassa uusi vaihe. Matti Vanhasen mukaantulo muuttaa taatusti hallituksen sisäistä dynamiikkaa. Yhteiskunnallisen keskustelun painopiste siirtyy taudista talouteen, ja uusi valtiovarainministeri Vanhanen näytti heti ministerinsalkun saatuaan, että haluaa johtaa tätä keskustelua.

Käytännössä budjettiriihessä pitäisi rukata lähes koko hallitusohjelma. Koronaviruksen pelossa Marinin hallitus teki päätöksiä, jotka aiheuttivat massiivista vahinkoa Suomen kansantaloudelle. Nyt tuhoja pitäisi korjata. Velkaa Suomi toki oli ottamassa jo alun perin Antti Rinteen johdolla neuvotellussa hallitusohjelmassa, mutta nyt velanotto saa lähes apokalyptiset mittasuhteet.

On todennäköistä, että Vanhanen ja Marin löytävät budjettiriihessä yhteisen sävelen. Vanhanen ei riitele, Marinia velvoittaa pääministeriys ja valtiota pitää hoitaa. Enää heidän pitäisi saada puhallettua valtionhoitajahenkeä myös kannatus- ja profiloitumiskipuja poteviin vihreisiin ja vasemmistoliittoon. Ehkäpä sekin onnistuu, nyt kun velkaa kerran saa halvalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja