Eeva Lehtimäen kommentti: Boomerit eivät ottaneet coolimmin – kohut syövät pääministeripuolue SDP:n kannatusta, myös keskustalle takapakkia

7:16
Näin pääministeri Sanna Marin kertoo rahapelituottojen kompensaatiosta

SDP:n ja keskustan julkinen riitely Veikkauksen rahoista jälkipyykkeineen on syönyt molempien hallituspuolueiden kannatusta kansalaisten silmissä. Tämä käy ilmi Ylen tuoreessa mielipidemittauksessa.

Boomerit eivät ole ottaneet coolimmin, vaan rokottaneet SDP:n kannatusta 1,2 prosenttiyksiköllä. Taloustutkimuksen mukaan vähennystä on tullut nimenomaan iäkkäämpien parissa.

Mittausajankohtaan sattuu Veikkaus-kohun lisäksi myös jälkivääntö pääministeri Sanna Marinin Kesäranta-bileistä ja instagram-päivityksistä.

SDP on nyt toiseksi suosituin puolue 18,1 prosentin kannatuksella.

Sanna Marin on itse sanonut haluavansa välillä ravistella pääministeri-instituutiota ja elää ikäistensä lailla.

Elää pitää, myös pääministerin. Se on selvä. Itse kuulun koulukuntaan, joka ei varsinaisesti kaipaa pääministeri-instituution hölskyttelyä. Riittää kun hoitaa hommansa.

Ja juuri se on nyt ongelma. Keskustan ja SDP:n välit eivät ole palautuneet ennalleen Veikkaus-riidan jäljiltä. Kiistan pihvi oli se, kuinka paljon valtio korvaa tippuneita Veikkauksen tuottoja eri edunsaajille.

Viisikko runttasi alun perin kulttuurin 18,4 miljoonan eurosta alkaneen riidan niin, että kaikki edunsaajat saivat rahansa täysimääräisinä. Summa kipusi 77 miljoonaa. Samalla hallitus pakitti kevään kehysriihessä jo kertaalleen sovitusta ja julkisuuteen esitellystä päätöksestään.

Jääkausi jatkuu

Keskustalaiset eivät näytä pääsevän yli lokakuun puolivälin tapahtumista sekä tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen että valtiovarainministeri Annika Saarikon ylimarssista.

Puolueiden ja sen keskeisten kellokkaiden välit ovat surkeat, ellei jopa jäätävät.

MTV Uutiset teetti lokakuussa kyselyn molempien puolueiden piirihallitusten jäsenille. Keskustan vastaajista 62 prosenttia arvioi, että riitely heikentää hallitusyhteistyötä jonkin verran ja 11 prosenttia vastasi, että riitely heikentää yhteistyötä paljon.

– Eripuraa syntyy lähes kaikista yhteisistä asioista. Hallituksessa näyttää olevan johtajuus kadoksissa. Tilanne on kiperä, tilitti kyselyyn vastaaja.

Tästä on nyt kysymys. Jonkun pitäisi ottaa se kuuluisa lusikka käteen ja miettiä miten jumitilanteesta päästään eteenpäin. Ja se joku on nimenomaan pääministeri Sanna Marin hallitusjoukkueen vetäjänä.

Vihreät hengittää jo keskustan niskaan

Myös Keskustan kannatus on tippunut 11,9 prosenttiin (-0,7 %-yksikköä) tuoreessa mittauksessa. Prosenttiyksiköllä petrannut vihreät hengittää taas jo niskaan 11,4 prosentin tuloksella.

Keskustalaiset tuskailevat entistä enemmän hallitusyhteistyön kanssa. Osa uhoaa taustakeskusteluissa, että mitta on tullut tai tulossa täyteen.

Tuska koskee erityisesti hallituksen talouspolitiikkaa. Siinä muiden puolueiden linja on eri suunnalla kuin keskustalla.

Veikkaus oli vain yksi uusi pisto puolueen kylkeen. Hallitusyhteistyön arvostelu on jatkunut kulisseissa ja julkisuudessa koko kauden. Siitä huolimatta puolue on jatkanut ja varmasti myös jatkaa hallituksessa. Kuinka uskottavaa ikuinen narina on, jos ministeriauton kyyti kuitenkin kelpaa?

Puolueen kannalta hyvät päätökset eivät realisoidu kannatukseksi, jos näkyvin viesti on kerta toisensa jälkeen, että lopputulos oli surkea ja turpaan tuli.

Keskusta tuskin vaarantaa tammikuun aluevaaleja ja asemiensa sementointia maakunnissa.

Seuraava todellinen koetin hallitusyhteistyölle on kuitenkin maaliskuu. Silloin hallitus käy läpi budjettiriihen ilmastopäätösten vaikuttavuutta sekä aikoo tehdä sovitut 370 miljoonan leikkaukset.

Kokoomus vahvassa vedossa

Hallituskausi on puolivälissä ja politiikan kiertokulussa oppositiopuolueet kohentavat asemiaan.

Perussuomalaiset jatkaa kolmanneksi suosituimpana puolueena 17,9 prosentin tuloksella. Riikka Purran johdolla asemat pidetty ja linja on ollut kannattajille tuttu.

Kokoomuksen kannatus on pysynyt samana ja se on Suomen suosituin puolue 20,9 prosentin lukemilla.

Kokoomuksen ja puheenjohtaja Petteri Orpon itsetunto näyttää olevan tapissa tulevien aluevaalien alla.

Kokenut kokoomusvaikuttaja tosin murehti jo pari viikkoa sitten, että mistähän puolue kehittää itse jonkun kuprun tai kohun, kun puolueella menee niin hyvin tällä hetkellä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja