Päätoimittajan kommentti: Gallup-tyhjiö täyttyi – kahdelle ehdokkaalle helpotusta, kahdelle toivoa ja yhdelle epätoivoa

Taktista äänestämistä? "Nämä ovat ne vaalit, joissa oikeasti voi taktikoida" 1:52
Katso myös: Kannattaako taktinen äänestäminen? "Nämä ovat ne vaalit, joissa oikeasti voi taktikoida."

Maaseudun Tulevaisuuden kannatusmittaus ei ole vaalitulos, mutta suuntaa antavana sitä voi epäilemättä pitää. Varsinkin Sdp:n Jutta Urpilaisen näkökulmasta mittauksen tulos on murhaava, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Julkisuudessa, varsinkin some-julkisuudessa, on parin viime viikon aikana ihmetelty presidentinvaalien gallup-tyhjiötä. Miksei mittausta kuulu? Miksi edellisen mittauksen julkistamisesta on niin pitkä aika? 

Kuten sometapoihin kuuluu, myös salaliittoja on epäilty. Mittauksia muka pantataan, jonkin mittauksen tulokseen liittyvän syyn vuoksi. Niin minkä?

Todellisuudessa kannatusmittauksia tehdään tietyssä syklissä, ja näin vaalien aikaan ajoitukseen voi vaikuttaa esimerkiksi tenttipäivä. Kannatusmittauksen julkistaminen tentin alla on hyvä tapa sähköistää vaaliväittelyä. 

Läpinäkyvyyden varmistaa se, että kannatusmittauksissa julkaistaan aina myös tiedonkeruun aikajänne. Yksikään media ei halua julkistaa vanhaa tietoa vaan mahdollisimman tuoreita lukemia. Mitä tuoreempia vastaukset ovat, sitä varmemmin ne kertovat ehdokkaiden voimasuhteista juuri sillä hetkellä ja sitä täsmällisempi ja ajankohtaisempi on gallup-uutinen.

Tuleeko Haavisto vastaan Halla-aho -äänestys?

Maaseudun Tulevaisuus (MT) täytti torstaina gallup-tyhjiön. Tulokset eivät sisältäneet suuria yllätyksiä, mutta kutkuttavat ne silti ovat. 

Neljälle ehdokkaalle tulokset toivat hyviä uutisia. Kokoomuksen Alexander Stubbin asema kahden kärjessä pitää, ja verrattuna MT:n edelliseen, viime joulukuussa julkistettuun mittaukseen, Stubb on ohittanut Pekka Haaviston. 24 prosenttia on niin paljon, että vaalipäivänä sillä mentäisiin heittämällä toiselle kierrokselle.

Myös valitsijayhdistyksen ja vihreiden Pekka Haavistolle tulos maittanee. Hän on kylläkin pudonnut kakkoseksi, kannatus nyt 21 prosenttia. 

Maukkaaksi tuloksen tekee kuitenkin se, mitä MT:n mittaus näyttää Sdp:n Jutta Urpilaiselle. Urpilaisen kannatus on 7 prosenttia, mikä kielii, että demarit ovat yhä runsaslukuisina Haaviston takana. Tekisi mieli sanoa, että Urpilaisen peli on pelattu. Tai sitten ihmeiden aika ei ole ohi.

Silti Haaviston leirissä myös pieneen pelkoon on aihetta. Haavisto on kuusi prosenttiyksikköä edellä mittauksen kolmosta, perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa, joka saa mittauksessa 15 prosentin lukeman. Halla-ahon kannatuskäyrä on kuitenkin nousussa ja Haaviston – ainakin tässä mittauksessa – hieman laskussa. 

Lasketaanpa hieman: Jos Halla-aho onnistuisi kaapimaan kannatusta kolme prosenttiyksikköä lisää, eli perussuomalaisten puoluekannatusta vastaavan osuuden ja jos Haavisto samaan aikaan menettäisi kolme, he olisivat kuta kuinkin tasoissa.

Johtaako tämä taktiseen äänestämiseen? Jos vasemmalla pelätään Haaviston luisuvan kolmanneksi, yhä useampi vasemmistoliiton tai Sdp:n kannattaja voi miettiä siirtymistä Haaviston tueksi, Halla-ahoa vastaan. Vastaavasti Halla-ahon joukot saattavat MT:n mittauksesta saada lisäpontta lähteä vaaliuurnille.

Rehn sai nostetta, mutta onko sitä tarpeeksi?

Entä sitten valitsijayhdistyksen ja keskustan Olli Rehn? Myös Rehn on kasvattanut kannatustaan; MT:n mittaus näyttää 12:ta prosenttia. 

Rehn oli suvereeni Ylen kuluneella viikolla pitämässä yksittäistentissä ja pääehdokkaista oikeastaan ainut, jonka ei tarvinnut selitellä menneitä tekemisiään tai sanomisiaan. Mutta melkoisen piikin hän tarvitsisi noustakseen vielä kahden kärkeen.

Vaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona, ja vaaleihin on nyt aikaa runsas viikko. Se täyttyy tenteistä ja ensi viikolla myös kannatusmittauksista, joita odotetaan sekä Yleltä että Helsingin Sanomilta. MTV:n presidenttitentti pidetään ensi keskiviikkona 24.1., ja silloin jos koskaan pääehdokkaat voivat vielä hakea nostetta itselleen ennen sunnuntain vaalipäivää 28. tammikuuta.

Ensi viikon sunnuntai-iltana sitten nähdään, onko haastajien kiri purrut, vai kestääkö Stubbin ja Haaviston etumatka loppuun asti.

Lue myös:

    Uusimmat