Eeva Lehtimäen kommentti: Sunnuntai on kolmen kauppa – urheilija Stubb tietää nyt varoa jokaista askeltaan

MTV:n presidenttitentin parhaat palat 10:42
VIDEO: Katso MTV:n Presidenttitentin parhaat palat!

Sunnuntain vaali-iltana kannattaa valvoa ainakin Kymmenen uutisiin asti. Siihen mennessä on tiedossa, ketkä kaksi ehdokasta jatkavat taistoaan presidentinvaalien toiselle kierrokselle, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Sunnuntaista on tulossa jännitysnäytelmä. Taloustutkimuksen Ylelle tekemän kannatusmittauksen mukaan vaali on kolmen kauppa. Kokoomuksen Alexander Stubb jatkaa kärjessä 27 prosentin kannatuksella. Valitsijayhdistyksen ja vihreiden ehdokas Pekka Haavisto on kakkosena 23 prosentin tuloksella. 

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on ottanut suurimman kannatusloikan 18 prosenttiin. Halla-ahon suosio on kasvanut 8 prosenttiyksikköä joulukuun puolen välin kyselystä. 

Rehn katselee Halla-ahon selkää

Valitsijayhdistyksen ja keskustan Olli Rehn on tehnyt lievän nousujohteista kampanjaa. 

Rehnin tulos on tällä hetkellä 14 prosenttia. Matkaa Halla-ahon selkään on 4 prosenttiyksikköä. 

Kolmen kauppa – joko Stubb voi tuulettaa? 

Ylen mittausta ehdittiin odottaa kuin kuuta nousevaa salaliittoteorioiden hengessä. Höpöhommaa, mutta nyt tuorein mittaustulos sähköistää vaalien loppukirin.

Kisa on kolmen kauppa. Stubbille tulos on varmasti helpotus, mutta urheilijana hän tietää, että vielä ei kannata tuulettaa. Kokoomusäänestäjiä vuotaa jonkin verran Halla-ahon leiriin, selviää Taloustutkimuksen aineistosta. 

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Stubb on sujuva ja varma. Eilisen tentin perusteella kotimaan politiikassa Stubb joutuu varomaan jokaista askeltaan. Pitäisi olla jotain mieltä, mutta varoa suututtamasta peruskannattajia. 

Halla-aho nousu puolestaan aktivoi häntä vastaan äänestäviä eli sen pitäisi näkyä Haaviston lukemissa jo nyt, mutta viimeistään sunnuntaina. 

Erikoista on, että Haaviston tulos ei ole noussut tai laskenut joulukuun puolivälistä, vaikka kyselyn tekoaikaan kampanjointi oli kuumimmillaan. 

Halla-ahon nousu on ollut kova. Tiukka tilanne kannustaa varmasti myös Halla-ahon tukijoita uurnille sunnuntaina. Hänen vahvuutensa on erottuminen muista ehdokkaista, esimerkiksi eilen MTV:n presidenttitentissä. 

Tällä hetkellä näyttää, että Stubb olisi menossa toiselle kierrokselle. Haavisto ja Halla-aho käyvät kamppailua kakkospaikasta. Ero ehdokkaiden välillä on 5 prosenttiyksikköä Ylen mittauksessa. 

Toisella kierroksella Stubb voittaisi molemmat kovimmat kilpakumppaninsa. Halla-ahon selvästi prosentein 75 – 25. Haaviston kanssa kisa olisi hieman tasaisempi eli 59 – 41.

Haavisto peittoaisi Halla-ahon prosentein 63 – 37.

Kampanjaähkyä

Kampanjaorganisaatioissa katse on jo toisella kierroksella. Silloin pitäisi vakuuttaa paljon suurempi ryhmä, myös omien peruskannattajien ulkopuolelta. 

Mutta ensin on selvittävä sunnuntaihin asti. Ehdokkaiden kannattaa painaa loppuun asti, koska kannastaan epävarmoja on vielä liikkeellä runsaasti. 

Siitä ei voi jäädä äänestäjällä kiinni, etteikö yhdeksikköä olisi valaistu joka puolelta. Tenttejä, paneeleita, juttuja, kampanjatilaisuuksia on ollut ähkyyn asti. 

Viime kädessä suomalaiset valitsevat itselleen murrosajan presidentin, ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajan, joka joutuu ottamaan tehtävän haltuun ensimmäisestä päivästä alkaen.

Henkilövaalien ja politiikkakarnevaalin hengessä toki  tarjolla on ollut myös humppaa, hömppää ja muuta asiaa. 

Näin seuraat vaali-iltaa MTV:llä

MTV:n Tulosilta seuraa ääntenlaskentaa reaaliajassa koko jännittävän illan ajan ja välittää tunnelmat laajasti eri ehdokkaiden vaalivalvojaisista.

 

MTV vaali-illan suora lähetys käynnistyy sunnuntaina 28. tammikuuta kello 19.20 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. Lähetys päättyy kello 23.45. 

 

Illan isäntänä MTV:n uutisstudiolla toimii Jaakko Loikkanen

 

Tulosta ovat analysoimassa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sekä vaaliasiantuntija, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund. Tulostaululla ääntenlaskennan etenemisestä kertoo politiikan toimittaja Juha Kaija

Juttua muokattu kello 11.59: Korjattu prosenttiosuudet toisen kierroksen ennusteessa Haaviston ja Halla-ahon välillä.

Lue myös:

    Uusimmat