Onko vaaleista tulossa vasemmiston kannattajien painajainen? Näin kärkiasetelma houkuttaa taktikoimaan

Demareiden kannattajat saattavat yllättää vaaliuurnilla – kiihdyttääkö Halla-aho toiselle kierrokselle? 5:51
Katso videolta, kuinka sähköiseksi presidenttikamppailu on muuttunut ja kuinka demareiden kannattajat saattavat yllättää vaaliuurnilla!

Turuilla ja toreilla ehdittiin jo kuvitella, että presidentinvaalista tulee tasaisen harmaa kamppailu Haaviston ja Stubbin välillä. Nyt kaikki on toisin.

Kannatusmittausten kärkikolmikko on kokoomuksen Alexander Stubb, valitsijayhdistyksen ja vihreiden kannattama Pekka Haavisto ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Stubbin ja Haaviston sijoitus ykköspallilla vaihtelee, mutta pikanousijana on Jussi Halla-aho.

– Asetelmat ovat yllättävän tasaiset. Kyllä tästä jännä vaali kuitenkin saatiin. Esimerkiksi HS-gallupin ja Åbo Akademin tutkimuksen perusteella Stubb, Haavisto ja Halla-aho ovat ihan muutaman prosenttiyksikön sisällä toisistaan, sanoo MTV Uutisten politiikan toimittaja Juha Kaija.

Maanantain julkaistun Helsingin Sanomien gallupin mukaan Halla-ahon tuki on noussut viisi prosenttiyksikköä joulukuun mittaukseen verrattuna. Stubbin ja Haaviston tuki puolestaan laski kaksi prosenttiyksikköä.

– Tässä varmasti Halla-ahon kannattajia innostaa se, että hänellä on oikeasti mahdollisuus mennä toiselle kierrokselle. Nousu on aika vaikuttava. Myös Olli Rehn (kesk.)on nousussa, mutta ei tokikaan näin vahvassa kuin Halla-aho.

Äänestääkö juuri omanlaista ehdokasta, vai taktikoidako?

Taktinen äänestäminen näkyi viime eduskuntavaaleissa Sanna Marinin (sd.) kohdalla.

– Kyllä nyt uskon, että nyt varsinkin nähdään taktista äänestämistä näiden gallupien jälkeen. Moni vasemmistopuolueen kannattaja hieman varmasti hätkähti, että onpa Halla-aho lähellä mennä toiselle kierrokselle. Vasemmistolaiset eivät halua nähdä sellaista kierrosta, että vastakkain ovat Stubb ja Halla-aho, arvioi politiikan toimittaja Juha Kaija.

Esimerkiksi Li Anderssonia (vas.) tai Jutta Urpilaista (sd.) ennakkoon äänestänyt saattaa nyt harmitella valintaansa, kun Halla-aho onkin noussut kannatusmittauksissa raketin lailla. Mielessä saattaa pyöriä, olisiko pitänyt äänestää heti Haavistoa taktisesti.

Se kuinka ehdokkaat selviytyvät sähköistyneestä kärkiasetelmasta, paljastuu Presidenttitentissä keskiviikkona. Tentti on nähtävissä MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa keskiviikkona 24. tammikuuta kello 20. 

Katso ylhäältä videolta, kuinka sähköiseksi presidenttikamppailu on muuttunut ja kuinka demareiden kannattajat saattavat yllättää vaaliuurnilla!

Lue myös:

    Uusimmat