Eeva Lehtimäen kommentti: Kolmen kärki tiivistyy – Stubbin ei kannata enää halailla Halla-ahoa

Jussi Halla-aho kirii kannatusmittauksissa – katso MTV:n politiikan toimittajan arvio tilanteesta 3:36
Katso video: Näin MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kommentoi Jussi Halla-ahon hyppäystä HS:n gallupissa.

Presidentinvaalien kärkikolmikko on karkumatkalla. Olli Rehn voi vielä horjuttaa kärjen järjestystä, lähinnä syödä Alexander Stubbin ääniä. Tarkoittaako taistelupari Haavisto–Halla-aho myös lopullista kuolemansuudelmaa Jutta Urpilaisen kampanjalle, kysyy MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella on käynnissä eri medioiden turboahdettu tenttisuma yhdeksällä ehdokkaalla. Politiikan toimittajana voi kuitenkin parahtaa, että kyllä näistä sittenkin saadaan jännittävät ensimmäisen kierroksen vaalit!

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kamppailee pääsystä vaalien toiselle kierrokselle. Helsingin Sanomien tuoreen gallupin mukaan kärkikaksikko on edelleen sama eli Alexander Stubb (22 prosenttia) ja Pekka Haavisto (20 prosenttia).

Jussi Halla-ahon tuore mittaustulos on 18 prosenttia ja nousua joulukuusta on peräti 5 prosenttiyksikköä. Hän hengittää Stubbin ja Haaviston niskaan.

Kärkikolmikko on karkumatkalla. Ero kannatustaan nostaneen Olli Rehnin (12 prosenttia) ja Halla-ahon välillä on 6 prosenttiyksikköä.

Voiko Rehnin kiri horjuttaa Stubbin kannatusta?

Stubbin ei kannata vielä tuulettaa, vaikka puolueuskolliset kokoomuslaiset höystettynä RKP:n tukijoilla ovat viemässä kokoomusehdokasta vaalien toiselle kierrokselle.

Myllyssä on myös varaa rajuun mainostamiseen, koska Valtiontalouden tarkastusvirastolle tehdyn ennakkoilmoituksen mukaan Stubb on kerännyt vaalirahoitusta 1,9 miljoonaa euroa.

Stubb joutuu vilkuilemaan Rehnin äänestämistä harkitsevien suuntaan. Rehn on onnistunut viimeaikaisissa esiintymissään ja löytänyt itsestään ärhäkämmän mutta myös rennomman puolen.

Erityisesti keskustalaiset yrittävät muistuttaa, että vain Rehn antaisi vaalien toisella kierroksella kovan vastuksen Stubbille.

Stubb ja Halla-ahon tukijat

Stubb on pelannut kampanjassaan alusta asti vaalien toista kierrosta, eli ylistänyt Jussi Halla-ahon terävyyttä ulkopolitiikasta. Miksi? Tietenkin siksi, että toisella kierroksella edes osa perussuomalaisista antaisi äänensä hänelle, jos Halla-aho ei kiristään huolimatta pääse vaalien toiselle kierrokselle.

Nyt ei kannata enää halailla Halla-ahoa.

Haaviston luulisi puolestaan helposti löytävän itsestään eroja suhteessa Halla-ahoon lopuissa tenteissä, mutta tähän mennessä Haavisto on ollut isoissa ryhmätenteissä vaisu.

Taktiset äänestäjät

Haavisto–Halla-aho -taistelupari tarkoittaa todennäköisesti lopullista kuolemansuudelmaa SDP:n ja Jutta Urpilaisen kampanjalle.

Urpilaisen 5 prosentin tulos tässä vaiheessa on valtaisa pettymys sekä puolueelle että ehdokkaalle. Demariäänestäjät ovat pysyneet Haaviston leirissä, ja tällä tuloksella Urpilaisen kannatus vuotaa myös muille ehdokkaille.

Halla-ahon kiri saattaa aiheuttaa myös taktista äänestämistä aiempaa enemmän, eli mahdolliset vasemmistoliiton Li Anderssonin ja Jutta Urpilaisen tukijat lähtevät äänestämään Halla-ahoa vastaan Haaviston puolesta.

Halla-ahon ja puolueen kannatus samoissa lukemissa

Halla-aho on saanut puhuteltua taakseen perussuomalaisten kannattajat. Hänen tämänhetkinen tuloksensa on sama kuin puolueen kannatus Helsingin Sanomien tuoreessa puoluemittauksessa eli 18 prosenttia.

Halla-aho on pystynyt ottamaan myös keskustelun haltuunsa eli pyörittänyt julkisuutta viime viikot. Se on toiminut.

Halla-ahon kohdalla voi kysyä, onko kannatuksen katto saavutettu. Toiselle kierrokselle pääsy saattaa vaatia, että muiden kärkiehdokkaiden kannatuksessa tapahtuu liikettä alaspäin.

Tosin kannattaa muistaa, että kaikissa viimeisissä vaaleissa puolue on tehnyt kovan tuloksen nimenomaan vaaliviikolla.

Halla-ahon suurin ongelma on, että hän jakaa niin paljon suomalaisia. Esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden kyselyssä hän oli suomalaisten inhokkiehdokas Suomen seuraavaksi presidentiksi. Kyselyssä 46 prosenttia ei olisi äänestänyt Halla-ahoa missään tilanteessa.

Toinen kierros ja vaalipulla

Katseet ovat jo toisella kierroksella, ainakin kampanjaorganisaatioissa. Jos vaalit järjestettäisiin nyt, Alexander Stubb peittoaisi kaikki vastustajansa toisella kierroksella.

Mutta huoli pois ehdokkaat. Ennakkoäänestys jatkuu vielä huomiseen. Empivät äänestäjät voi hurmata MTV:n presidenttitentissä keskiviikkona kello 20 – 22.

Ja aina kannattaa jättää jännitystä ja makua myös sunnuntain vaali-iltaan.

Pullakahvit äänestämisen jälkeen kuuluvat suomalaiseen vaaliperinteeseen.

Kun uusi gallup julkaistaan, nousee presidenttiehdokkaiden leireissä pulssi – "Joka kerta on tulla sydänkohtaus" 1:34
Katso myös: Kun uusi gallup julkaistaan, nousee presidenttiehdokkaiden leireissä pulssi – "Joka kerta on tulla sydänkohtaus".

Lue myös:

    Uusimmat