Päätoimittajan kommentti: MTV Uutisten selvitys kertoo vallan väärinkäytöstä

MTV selvitti SDP-vaikuttaja Tage Lindbergin epäasiallista toimintaa – tästä on kyse 8:02
MTV selvitti SDP-vaikuttaja Tage Lindbergin epäasiallista toimintaa – tästä on kyse.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa, mutta se on myös kamppailua vallasta. Kaikki politiikkaa seuraavat tietävät, että politiikan peli voi äityä armottomaksi silloin kun valtaa jaetaan ja valtaa käytetään. Kaikkein kovinta taistelu vallasta on useimmiten puolueiden sisällä, kun himoittuja paikkoja tavoittelee monta ylöspäin pyrkivää kandidaattia, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Politiikka on myös verkostoitumista. Parhaiten politiikassa pärjäävät lahjakkaat verkostoitujat, sillä kun sinä tunnet oikeat ihmiset ja oikeat ihmiset tuntevat sinut, tie kohti huippua silottuu. On selvää, että alalla kuin alalla uran luominen vaatii henkilösuhteita – tietenkin omien lahjojen ja kunnianhimon lisäksi. Mutta politiikassa henkilösuhteiden merkitys uran luomisessa korostuu jo hyvin varhaisessa vaiheessa. 

Ei ole politiikan yhteishakua eikä politiikan ammattikoulua, josta hankitaan paperit ja pätevyys.

Henkilökeskeisyys tekee politiikasta hähmäistä ja salamyhkäistä. Tämä mahdollistaa myös epäterveet ilmiöt. Joku vallankäyttäjä voi käyttää asemaansa väärin. Tästä on kyse Tage Lindbergin tapauksessa, jota MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum on selvittänyt.

Toisin kuin politiikan toimijoille, Lindbergin nimi ei ole tuttu suurelle yleisölle. Hän lukeutuu politiikan taustavaikuttajiin. Tässä roolissa hän on toiminut hyvin keskeisissä asemissa varsinkin Jutta Urpilaisen (sd.) puheenjohtajakauden aikana.

Lindbergillä on politiikan toimijoiden ja seuraajien keskuudessa maine takapiruna, jolle roisit otteet eivät ole vieraita.

Lindberg on vuosikaudet johtanut SDP:n helsinkiläistä paikallisosastoa, Tölö Unga Socialisteria. Kevään eduskuntavaaleissa hän laati SDP:n pää-äänenkannattajalle Demokraatille juttusarjan puolueiden kannatusnäkymistä eri vaalipiireissä.

Varsinkin demaripiireissä Lindberg tunnetaan myös kykyvalmentajana. Hän on uransa aikana valmentanut ja tarjoutunut valmentamaan lukuisia nousevia tai nousua havittelevia demareita. MTV Uutisten julkaisemaa juttua varten haastateltiin yli kahtakymmentä henkilöä, useimmat heistä nuoria aikuisia naisia. Osalla ei ole Lindbergiä kohtaan moitittavaa, mutta hyvin moni on kokenut Lindbergin valmennusmenetelmät ahdistavina. Vaikka politiikan peli voi olla kovaa, tarvitseeko sen nimissä valmennettavan uskoutua valmentajalleen? Miksi valmennussopimuksesta ei saa kertoa ulkopuolisille? Miten alastomana esiintyminen liittyy toimimiseen politiikassa?

MTV Uutiset julkaisee Lindbergin nimen tämän yhteiskunnallisen aseman ja toisaalta tapauksen yhteiskunnallisen merkityksen perusteella. Lindberg on demariaatteen sateenvarjon alla harjoittanut toimintaa, joka sopii harvinaisen huonosti SDP:n brändiin. Tasa-arvosta, vallasta ja vallan väärinkäytöstä on viime vuosina puhuttu paljon muun muassa Me too -liikkeen myötä. Yhtä lailla viime vuosina valokeilassa ovat olleet työelämän pelisäännöt. 

Ei ole normaalia eikä ole oikein, että politiikassa nostetta hakeva nuori ihminen tulee kohdelluksi tavalla, jota missään muualla yhteiskunnassa ei voitaisi hyväksyä. 

Lue myös:

    Uusimmat