Mainos

Pääskysillä vaikeuksia

Kylmä ja tuulinen sääjakso aiheutti kesäkuun alun lämpimillä Etelä-Suomeen tulleille pääskysille suuria tappioita. Juhannuksen aikana monien haara- ja räystäspääskysten pesimispuuhat pysähtyivät.

Hyönteisiäkään ei ole paljon, joten emolintujen omakin yleiskunto on heikennyt nopeasti. Eniten kärsivät pääskyt jättävät pesänsä ja paremmin selviytyvät munivat normaalia pienemmän munamäärän.

Lintututkija Jouko Alhainen sanoo, että nyt monet pesintänsä aloittaneet pääskyt tyhjensivät pesänsä kuten keväällä ja ovat aloittamassa pesintänsä uudelleen.
-Kesinä 1982 ja 1983 esimerkiksi räystäspääskyemoista yli puolet kuoli kesäkuun koleuteen. Niiden tuhojen tappiot eivät ole vieläkään korjaantuneet, kertoo Alhainen omasta Lounais-Suomessa tekemästään räystäspääskytutkimuksestaan.

Alhaisen mukaan monien maassa pesivien lintujen pesät kuten pensastaskujen pesät ovat monin paikoin jääneet veden alle maanpinnan tulviessa. Tulvia on esiintynyt sellaisilla alueilla, joilla niitä harvoin kesäkuussa esiintyy.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.