Pääskysestä ei päivääkään ja lepakon siipien – näin kesän ikoniset siivekkäät ovat liikkeellä

Tiesitkö sinä tämän lepakoista? Jyväskylän yliopiston virustutkija kertoo, miten laji levittää viruksia ja miksi sitä ei tule koskaan koskettaa 2:58
Tutkija kertoo, miksi lepakkoa ei saa koskaan koskettaa.

Toukokuun loppuun mennessä lepakot ovat jo heränneet horroksestaan, mutta lepakkohavaintoja on tehty vasta varsin vähän. Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikön Malva Greenin mukaan ensihavaintoja on tehty ihan viime päivinä muun muassa Kuopiossa ja Siilinjärvellä.

Kesäkuussa havainnot näistä siivekkäistä yökyöpeleistä alkavat kuitenkin lisääntyä.

– En tiedä, voiko nyt puhua runsaasta, mutta ainakin ne ovat enemmän lennossa, kun säät vähän lämpenevät. Kun hyönteiset lisääntyvät, lisääntyvät tietenkin myös niitä ravintona käyttävät eläimet, Green kertoi sunnuntaina.

Pääskyt saapuneet ja hyttyskatraiden koko kasvaa

Lepakot saattavat jäädä monelta huomaamatta yötaivaalla, mutta toinen tuttu kesäinen näky ei varmasti jää keneltäkään havaitsematta – hyttyset. Greenin mukaan hyttysistä on tehty ensimmäisiä havaintoja jo maaliskuussa, mutta niitä ei ole vielä kauhean runsaslukuisesti.

Loppukesästä Suomeen palaa myös toinen kesäinen riesa. Paarmat ovat ensisijaisesti loppukesän näky.

Hiljattain Suomeen on saatu myös viimeisiä muuttolintuja. Pääskyset ovat esimerkiksi tulleet varsin tuoreeltaan Suomeen, ja niitä on havaittavissa eri puolilla maata.

Lähiviikkojen sateet ratkaisevat hyttyskesän runsauden 4:47

Lue myös:

    Uusimmat