Nyt eletään ratkaisun hetkiä hyttyskesän piinaavuuden kannalta – erikoisella lumitalvella ja vesisateilla suuri vaikutus: "Jos näin käy, niin hyttysiä tulee"

4:47
Hyttysiä on näillä näkymin liikkeellä eniten juhannuksen tienoilla, jolloin liikkeellä itikka-armeijasta on noin kolmasosa. “Mitä enemmän huidot, sitä varmemmin saat ne kimppuusi.“ Katso hyönteistutkija Reima Leinosen koko haastattelu videolta!

Hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta kertoo, että hyttyskesä näyttää tässä vaiheessa vaihtelevalta – niin kuin aina.

Hyttysten määrän suhteen on nyt ratkaisevat ajat käsillä. Kohtalo ratkeaa lähiviikkojen aikana.

– Se on varmaa, että hyttysiä tulee. Mutta vaihtelua tuo ainakin se, että etelässä on ollut hyvin lumeton talvi, Leinonen kertoo Uutisaamun haastattelussa.

– Ja sataako etelässä vettä seuraavan kahden-kolmen viikon aikana vettä lisää, jotta ne kosteat painanteet, joihin hyttyset ovat munineet viime kesänä säilyvät veden alla kaksi-kolme viikkoa kesäisessä lämpötilassa. Jos näin käy, niin hyttysiä tulee. Jos ei käy, niin niitä tulee vähemmän. 

Lumisessa Pohjois-Suomessa ratkaisevaa on se, minkä seurauksena lumi nyt pois sulavaa. 

– Lähteekö se niin sanotusti kuivamalla ja tuulemalla, että ne vedet haihtuisivat mahdollisimman nopeasti pois. Kyllä sitä lunta on niin paljon tällä hetkellä, että hyttysiä varmasti tulee normaalimäärä, ja voi tulla vähän enemmänkin. Seuraavat kaksi-kolme viikkoa ovat aika ratkaisevia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja