Marit Björgen avautuu nyt dopingpaljastuksestaan, joka suututti venäläiset: "Olisin voinut vain jättää kirjoittamatta siitä"

Kaiken hiihtourallaan voittanut norjalaistähti Marit Björgen ei kadu päätöstään kertoa vuoden 2017 Lahden MM-hiihtojen dopingepäselvyyksistään, vaikka hänen elämäkertansa paljastus poiki rutkasti kritiikkiä erityisesti Venäjän suunnasta.

Björgen kertoi viime syksynä julkaistussa kirjassaan Lahden MM-hiihtojen epävarmasta dopingtestistä, josta löytyi jäämiä 19-norandrosteronista. Norjalaisen mukaan kielletty aine oli päätynyt hänen elimistöönsä Primolut-N-lääkkeestä, jota Björgen käytti kuukautiskiertonsa säätelemiseen.

Kansainvälinen hiihtoliito FIS hyväksyi selityksen, mutta kilpailijamaat nostivat asiasta äläkän. Muun muassa ruotsalainen Calle Halfvarsson ja useat Venäjän maajoukkueen jäsenet kommentoivat paljastusta äänekkäästi.

Björgen kertoo miettineensä asian julki tuomista ennen kirjan julkaisua, muttei vieläkään tekisi toisin.

– Kukaan ei tiennyt siitä. Olisin voinut vain jättää kirjoittamatta siitä. Minun täytyy tavallaan syyttää itseänikin siitä, Björgen kommentoi nyt ruotsalaiselle Expressen-lehdelle.

Kriitikot rinnastivat Björgenin tapauksen Therese Johaugin ja Martin Johnsrud Sundbyn dopingkäryihin. Useat epäselvyydet ovat saaneet Norjan hiihtomenestyksen epäilyttävään valoon.

– Olen ollut koko ajan rehellinen astmalääkkeestä ja kaikesta muustakin. Theresen ja Martinin tilanteet tulivat minulle muutama vuosi sitten sokkina. Se näyttää, miten haavoittuvainen olet. Sinut tuomitaan hyvin nopeasti, Björgen sanoo.

– Halusin kertoa tarinani osoittaakseen, että sen (dopingepäilyksen) takana voi olla monta syytä. Kun kerrot urastasi, sinun täytyy näyttää kaikki puolet ja olla avoin ja rehellinen. Olin varautunut saamaan paljon kirjoittelua siitä, ja siihen, miten se otetaan vastaan eri maissa.

Björgeniä ei yllättänyt, että suurin huuto kuului Venäjän suunnalta.

– Venäjä on usein sanonut, että muilla mailla on eri säännöt, joten olin varautunut kritiikkiin sieltä, mutta luotan itseeni ja siihen, mitä tapahtui. Olen tunnettuna hahmona tottunut siihen, että ihmisillä on mielipiteitä. Yritän lukea mahdollisimman vähän, Björgen sanoo itseensä kohdistuvasta kirjoittelusta.

Lue myös:

    Uusimmat