Mainos

Pääministeri Vanhanen puolustaa hallituksen omistajapolitiikkaa

Pääministeri sanoi MTV:n uutisten haastattelussa uskovansa, että puunjalostus esimerkiksi Kemijärvellä voi hyvinkin jatkua Stora-Enson tekemästä sellutehtaan lakkautuspäätöksestä huolimatta.

Pääministeri Matti Vanhanen puolustaa hallituksen toimintaa Stora-Enson omistajana. Vanhasen mukaan hallitus ei voi yksipuolisesti puuttua pörssiyhtiön päätöksiin, mutta se ei tarkoita että hallitus ei tekisi mitään.

Stora-Enson tehtaanlakkautuspäätökset ovat kuohuttaneet tunteita erityisesti Kemijärvellä. Sellutehtaan lakkautusta vastustava kansanliike huusi viime viikolla hallitusta apuun. Vaatimusta korostettiin näyttävällä tunkeutumisella tehdasalueelle.

Kuuma aihe on innostanut myös poliitikkoja. Varsinkin SDP:n ja Vasemmistoliiton riveistä on vaadittu hallitusta painostamaan osin omistamaansa Stora-Ensoa. Murinaa on kuulunut myös hallituspuolue keskustasta.

Ja soppaa hämmentää nyt myös ay-liike. Yli kymmenen valtio-omisteisen yhtiön toimihenkilöunioniin kuuluvat luottamusmiehet, pohtivat pian keinoja Stora-Enson ja hallituksen painostamiseksi.

- No me nyt mietitään torstaina sitä, että mitkä ne toimenpiteet olisivat, jolla voitaisiin vaikuttaa valtiovaltaan. Tavoitteena on sellaiset toimenpiteet, joilla valtioneuvosto saadaan tekemään päätöksiä, joilla Stora-Enson tilanne muuttuu, toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne kertoo.

Pääministeri Vanhanen ei silti purematta niele syytöksiä että hallitus vain seisoisi tumput suorana kun työpaikat katoavat.

- Sitä syytöstä hallitus ei niele, että me olisimme tässä toimettomia. Me olemme valmiit edesauttamaan kaikkia sellaisia ratkaisuja, joihin löytyy yrityksen ja yrittäjät taakse, Vanhanen painottaa.

Pääministeri tekee kuitenkin selväksi, että pörssiyhtiön päätöksiin hallitus tai puolueet eivät voi puuttua. Arvostelijoille lähtee silti vihje muista toimista.

- No hekään eivät tietenkään tiedä sitä, että mitä kaikkia yhteyksiä asianomaiset ministerit virkavastuulla myös yhtiön suuntaan ylläpitävät ennen kaikkea tässä elinkeinopoliittisessa roolissa.

Vanhanen itse uskoo, että puunjalostus Kemijärvellä jatkuu.

- Kyllä minä itse olen, ja tiedän sen, että on olemassa ideoita siitä, että jatkojalostustoimintaa voitaisiin jatkossakin siellä tehdä ja uskon, että siihen keinoja löytyy. Onko se sellunkeittoa vai jotain muuta, sitä en lähde arvaamaan.

Kemijärven työpaikkojen kohtalon on määrä selvitä tammikuun loppuun mennessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.