Pääministeri Sanna Marin haastattelutunnilla: Normaaliin voidaan päästä reilun kuukauden päästä – hallitus kokoontuu tänään

Pääministeri Sanna Marin vastaa ajankohtaisiin koronakysymyksiin: Milloin kahden metrin turvälisuosituksesta luovutaan, milloin yhteiskunnan koronarajoitukset poistuvat? 4:22
Pääministeri Sanna Marin kertoi syyskuun ensimmäisenä päivänä Kymmenen uutisissa, milloin koronarajoituksia voisi alkaa purkaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo jakavansa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) johtajan Mika Salmisen arvion siitä, että normaaliin arkeen voidaan päästä kuukauden tai kahden päästä. Marinilta kysyttiin asiaa Ylen Pääministerin haastattelutunnilla. Hallitus kokoontuu vielä tänään keskustelemaan turvavälien poistosta.

Marinin mukaan myös hallitus on saanut sen arvion, että kun Suomessa päästään 80 prosentin rokotekattavuuteen yli 12-vuotiaiden kohdalla, rajoituksista päästään eroon.

Tämänhetkisen arvion mukaan tähän päästään Marinin mukaan reilun kuukauden päästä, eli lokakuussa. Hän kuitenkin lisää, että koronavirus ja koronakriisi on ollut tähän mennessä arvaamaton, ja hallitus tarkkailee tilannetta aktiivisesti.

Hallitus kokoontui tänään ylimääräiseen kokoukseen keskustelemaan kahden metrin turvavälivaatimuksen poistamisesta tartuntatautilaista. Ja päätti asiasta:

Huomenna maanantaina hallitus käsittelee hybridistrategian päivittämistä. 

Marin arveli aiemmin MTV Uutisten haastattelussa. että lakimuutos kahden metrin turvavälivaatimuksesta voisi mennä läpi eduskunnassa tämän kuun aikana.

Koronapassi lokakuun alussa

Marinin mukaan koronapassi on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syyskuun puolivälissä, jotta se voisi olla käytössä lokakuun alussa. Koronapassin on tarkoitus olla vaihtoehto rajoituksille, jos jollain alueella tautitilanne ryöpsähtää. Koronapassi olisi käytössä vapaaehtoisuuteen pohjautuvalla mallilla.

Koronapassi voisi toimia esimerkiksi siten, että yritykset voisivat järjestää koronapassin avulla kulttuuritapahtumia, vaikka tautitilanne alueella pahenisi.

Muutoinkin Marin totesi, että koronatartuntamäärät eivät muutoinkaan enää ole se luku, jota hallitus ensisijaisesti tarkkailee. Sen sijaan ensisijaisesti katsotaan rokotekattavuutta ja rokotusten edistymistä.

–  Täydet rokotesuojat ovat meidän tiemme ulos kriisistä. Tietenkin tämä korostuu mittaristossa nyt ja tulevaisuudessa entistä enemmän. Tarkasti seuraamme myös terveydenhuollon kuormitusta, hän sanoo.


Pakolaiskiintiön nostamiseen varauduttava

Pääministerin haastattelutunnilla keskusteltiin lisäksi Afganistanin tilanteesta.

Marinin mukaan pakolaiskiintiöön mahdolliseen nostamiseen on myös varauduttava Afganistanin tilanteen takia. Hän sanoo, että asiaa käydään hallituksessa yhdessä läpi.

Marin pitää lisäksi mahdollisena, että Suomeen ja Eurooppaan tulee Afganistanista ihmisiä turvapaikanhakijoita. Hänen mukaansa Suomi joutuu todennäköisesti kantamaan asiasta kansainvälistä vastuuta.

Hänen mukaansa myös Suomen pitää kantaa vastuuta siitä, että tyttöjen ja naisten asema ei heikkene ja Afganistanissa ihmisoikeuksien on toteuduttava.

Lue myös:

    Uusimmat