Marin kertoi MTV:lle tarkan luvun, jolloin rajoituksia voitaisiin poistaa – nyt asiantuntijat kertovat, milloin se voidaan saavuttaa

4:22
Milloin koronarajoituksista voidaan luopua? Pääministeri Marin antoi MTV Uutisille tarkan luvun.

Sanna Marin kertoi eilen MTV:n haastattelussa, että koronarajoituksia voidaan alkaa poistaa, kun yli 80 prosentin rokotekattavuus on saavutettu Suomessa.

Tämänpäiväisessä STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa kerrottiin, milloin tavoiteltu rokotekattavuus olisi mahdollista.

Syyskuun osalta haaveet voi laittaa suoraan roskakoriin. Vaikka THL on suosittanut rokotusvälin lyhentämistä, se ei takaa rokotuskattavuuden nousua ihan lähiviikkoina.

– Oma käsitykseni on, että syyskuun loppuun mennessä on ylioptimistinen arvio. Se johtuu aikataulusta, jolla rokotusten piiriin nyt tulleiden nuorten rokotteet maahan saadaan, Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoo.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio puolestaan kertoo, että viime viikolla ylitettiin 80 prosentin rokotekattavuus ensimmäisen rokotteen osalta.

Viime viikolla rokotteen saaneiden tulee kuitenkin odottaa THL:n suosittelema minimiaika annosvälille, eli kuusi viikkoa.

– En nyt syyskuuhun veikkaisi. Rokotemääristä se ei kuitenkaan tule olemaan kiinni.

– Kaikkien (rokotettavien rokotus-)aikoja käytännön kannalta ei voida nopeuttaa. Kunnissa ei ole mahdollisuutta rokottaa kolmen viikon ihmisiä yhdellä viikolla. Sanoisin, että menee lokakuun puoleenväliin varmasti, että 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan kahdella annoksella, Kontio sanoo.

Kontion mukaan Suomessa on saavutettu rokotuskattavuus kahdella rokotteella aikaisintaan lokakuun puolessa välissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja