Pääministeri Marin Ylellä: 12–15-vuotiaiden rokotukset voitaisiin aloittaa mahdollisesti jo ensi viikolla – koronapassi aikaisintaan syys-lokakuussa

MTV Uutisten kysely: Puolueet ovat valmiina muuttamaan koronastrategiaa 2:03
MTV Uutiset kertoi tiistaina, että puolueet ovat valmiita muuttamaan koronastrategiaa

Pääministerin mukaan Suomen pahentunut koronatilanne ei ole yllättänyt hallitusta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi keskiviikkoiltana Ylellä, että Suomessa on tarkoitus aloittaa 12–15-vuotiaiden koronarokotukset. Asia on torstaina esillä valtioneuvostossa.

Ylen uutislähetyksessä ja A-studiossa vierailleen Marinin mukaan toiveena on, että päätös asiasta voitaisiin tehdä torstaina ja rokotukset aloittaa ensi viikolla.

Hän kertoi, että Suomeen on saatu ylimääräinen, noin 200 000 annoksen rokote-erä, josta nämä rokotukset voidaan aloittaa ilman, että se häiritsee muuta rokotusohjelmaa.

– Toivomme, että voisimme jo huomenna tehdä valtioneuvostossa tämän päätöksen. Eli ne voitaisiin aloittaa hyvin pikaisesti, ensi viikolla jo. Mutta tämä työ on yhä käynnissä.

Marin kommentoi myös koronapassia ja kertoi, että hallitus käsittelee asiaa torstaina. Koronapassi voisi Marinin mukaan tulla Suomessa käyttöön aikaisintaan syys-lokakuussa.

Passi voisi koskea erilaisia vapaa-ajan tilanteita ja tapahtumia, mutta ei julkisia, kaikille välttämättömiä palveluja.

Hallitus saa torstaina myös laajan katsauksen koronatilanteesta ja ministeriöissä valmistelussa olevista asioista.

Marinin mukaan myös kiristyksiä rajoituksiin on luvassa. Valtioneuvosto keskustelee rajoituksista niin ikään huomisessa kokouksessaan.

– Mitään täyssulkuja ei ole tulossa, vaan kyse on anniskeluaikarajoista, aukioloaikarajoista, tietenkin turvavälien noudattamisesta ja asiakaspaikkamääristä eli ne välineet, jotka ovat lainsäädännössä tällä hetkellä. Ja kyllä niitä joudutaan ottamaan käyttöön, kun tautitilanne on osassa maata pahentunut.

Jatkossa seurataan ennen kaikkea sairaalahoidossa olevien määrää

Epidemiatilanne Suomessa alkoi kesäkuun lopulla huonontua nopeasti, kun tartuntamäärät lähtivät nousuun. Hallitusta on kritisoitu reagoimattomuudesta tilanteen edessä.

Marinin mukaan hallitus on kokoontunut viikoittain, vaikkeivät kaikki ministerit olekaan olleet paikalla. Marin torjui epäilyt siitä, että deltamuunnos olisi yllättänyt hallituksen.

Marinin mukaan olisi ollut suotavaa, että suomalaiset eivät olisi matkustaneet jalkapallon EM-kisoihin Pietariin.

– THL hyvin ohjeisti, että ei pitäisi lähteä Pietariin katsomaan jalkapalloa, Marin sanoi.

Suomessa on kahden viime viikon aikana raportoitu noin 7 500 koronatartuntaa. Luku on lähes tuplaantunut sitä edeltäneestä kahdesta viikosta.

Lisäksi viime päivinä sairaala- ja tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on alkanut kasvaa.

Marinin mukaan nyt ja jatkossa tarkkaillaan ennen kaikkea sairaalahoidossa olevien määrää.

Marinin mukaan tavoitteena on, että koulut voidaan pitää auki. Mahdollisista luokkien tai koulujen siirtämisestä etäopetukseen päätetään paikallisesti tarpeen mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat