Sosiaaliturvan leikkaukset herättävät huolta myös kunnissa – toimeentulotuen tarpeen pelätään kasvavan

Kuntaliitto otti tänään järjestetyssä puoluejohtajien tentissä esille sen, että sosiaaliturvan leikkaukset voivat kasvattaa kuntien menoja. Uhkana on, etteivät leikkaukset patista ihmisiä töihin, jos töitä ei ole saatavilla.

Hallituksen tavoitteena on parantaa työllisyyttä myös siten, että sosiaaliturvan heikennykset lisäisivät suomalaisten intoa hakea töitä.

Kannustinloukuista halutaan eroon eli työn vastaanottamisesta pyritään tekemään aina kannattavaa.

– Jos työllisyys ei parane ja nämä leikkaukset toteutuvat, on iso riski, että monet joutuvat turvautumaan viimesijaiseen apuun eli toimeentulotukitukeen. Ja kunnilla on aika iso maksuosuus toimeentulotukikustannuksista eli sikäli tummia pilviä on, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kertoo MTV Uutisille.

Kuntaliitto toivoo hallituksen tarkastelevan tarkasti suhdanteita, kun se tekee päätöksiään.

Suurin osa oppositiosta on samaa mieltä Kuntaliiton kanssa. Oppositiosta korostetaan kuitenkin ennemmin sosiaaliturvaleikkausten inhimillistä puolta.

– Se, että leikataan köyhiltä lapsiperheiltä, niin se ei ole pakko, vaan hallituksen arvovalinta. Toivon ja vetoan hallitukseen, että he peruvat tällaisen päätöksen. Köyhyys ei katoa sillä, että ihmisiltä viedään se vähäinenkin vaan pitäisi varmistaa, että ihmisillä on mahdollisuus elää riittävän hyvää arkea, sanoo vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta.

– Tämä on kaukana pohjoismaisesta ajattelusta, totesi puolestaan Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman hallituksen leikkauksista keskustelussa.

Ainakin vihreät lupaa tuoda syksyllä eduskunnan keskusteluun sellaisen vaihtoehtobudjetin, joka tasapainottaa taloutta yhtä paljon kuin hallitus, mutta eri tavoilla.

Arviointia tehdään

Hallitus tekee päätöksistään vaikutusarviot ja kuntaministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) korosti hallituksen arvioivan myös leikkauksia, mutta peruutusvaihdetta ei ole ainakaan vielä pantu päälle. 

– Jos katsotaan meidän yleistä tilannetta Suomessa, niin meidän talouden tilanne on huolestuttava. Jotta me voimme turvata hyvinvointivaltion palvelut tulevaisuudessa, meidän on haettava erilaisia sopeuttavia toimenpiteitä, Ikonen sanoi keskustelussa.

Hallituksen leikkaus- ja tukipäätösten kohtalot varmistuvat ensi viikon budjettiriihessä 19.-20. syyskuuta.

Puoluejohtajat iskivät yhteen Kuntaliiton tentissä 1:20:54
Puoluejohtajat iskivät yhteen Kuntaliiton tentissä. Katso koko keskustelu videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat