Mainos

Pääministeri: Irak omien joukkojen hallintaan tänä vuonna

Irakin 18 maakunnasta neljä on nyt maan omien joukkojen hallinnassa, kun vastuu Maisanin maakunnan turvallisuudesta siirtyi tänään brittisotilailta irakilaisille.

Irakin hallitus yrittää saada koko maan paikallisten turvallisuusjoukkojen hallintaan vuoden loppuun mennessä. Suunnitelmasta kertoi pääministeri Nuri al-Maliki.

Pääministeriä on vaadittu yhä voimakkaammin kertomaan, koska ulkomaiset joukot vetäytyvät maasta. Radikaalia shiiajohtajaa Muqtada al-Sadria tukevat kuusi ministeriä erosivat hallituksesta sunnuntaina kiistan takia.

Al-Maliki on korostanut, että amerikkalaiset poistuvat Irakista vasta, kun irakilaisjoukot pystyvät vastaamaan turvallisuudesta. Yhdysvalloilla on Irakissa 146 000 sotilasta.

Helmikuussa aloitetun turvallisuusoperaation aikana eri ryhmittymien tekemät murhat ovat vähentyneet, mutta pommi-iskuja on vaikeampi saada loppumaan, sanovat Yhdysvaltain armeijan edustajat.

Yksistään tänään tehdyissä pommi-iskuissa on kuollut lähes 170 ihmistä.

Neljäs maakunta Irakin vastuulle

Irakin joukot ovat ottaneet hallintaansa neljännen maakunnan maan eteläosassa. Maisanin maakunta on ollut sodasta lähtien brittijoukkojen valvonnassa, mutta tänään vastuu turvallisuudesta siirtyi irakilaisjoukoille.

Britit jatkavat Maisanissa vielä koulutus- ja rajavalvontatehtävissä. Lisäksi brittien vastuulle jää Etelä-Irakissa vielä Basran maakunta ja öljysatamakaupunki. Britannialla on Irakissa 7200 sotilasta. Pääministeri Tony Blair ilmoitti helmikuussa, että noin 2000 brittisotilasta vedetään Irakista vuoden loppuun mennessä.

Al-Maliki kertoi suunnitelmasta saada koko maa irakilaisjoukkojen hallintaan vuoden loppuun mennessä Amarassa, kun britit luovuttivat Maisanin maakunnan irakilaisille.

- Jotkut ovat vaatineet aikataulua ulkomaisten joukkojen läsnäolon päättämiselle. Me työskentelemme luodaksemme edellytykset vetäytymiselle, al-Maliki sanoi.

Kaikkiaan Irakissa on 18 maakuntaa, joista nyt neljän turvallisuus on irakilaisjoukkojen harteilla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.