Kaivohuoneen joukkotappelu oikeudessa: Osaa tekijöistä ei saatu selville, yksi nuorukainen kuoli vammoihinsa

2:01
Kaivohuoneen joukkotappelusta syytetyt käräjillä – MTV Uutiset paikalla

Helsingin käräjäoikeus alkoi puida ravintola Kaivohuoneen joukkotappelua. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Väkivaltaisuudet Helsingin ravintola Kaivohuoneella heinäkuussa 2020 johtivat nuoren miehen kuolemaan. Poliisi ei kuitenkaan ole saanut selville, kuka nuorukaisen kuoleman aiheutti.

Oikeudessa syytettynä on kolme ulkomaalaistaustaista miestä, jotka syyttäjän käsityksen mukaan osallistuivat tappeluun joltain osin. Heitä ei kuitenkaan syytetä osallisuudesta tappelussa kuolleen nuoren miehen kuolemaan.

Sen sijaan kaikkia kolmea syytetään pahoinpitelystä. Yksi oli tapahtumien aikaan alaikäinen, joten hänen osaltaan syytteenä on pahoinpitely nuorena henkilönä.

Yksi miehistä aloitti syytteen mukaan koko joukkotappeluun johtaneen tapahtumaketjun lyömällä yhtä asianomistajista kasvoihin ravintolan narikkatilassa ilman syytä. 

Oikeudessa on tähän mennessä selvinnyt, että joukkotappelussa oli lopulta osallisina useampia henkilöitä, joiden henkilöllisyyttä ei ole vieläkään saatu selville. 

Syytteet pahoinpitelyistä nostettiin alkuvuodesta. Kuolemantuottamuksen osalta juttu on edelleen poliisin tutkittavana, ja asiaa tultaneen käsittelemään oikeudessa mahdollisesti myöhemmin.

Oikeudessa ei siis tänään pohdita sitä, kuka on syyllinen nuorukaisen kuolemaan, ja mahdollisessa kuolemantuottamusoikeudenkäynnissä vastaajatkin voivat olla erit.

Käräjäoikeus antaa tuomion pahoinpitelyjen osalta syyskuun alkupuolella.

Päivittyvä seuranta:

Kello 14.48: Päivittyvä seuranta päättyy.

Kello 14.22: Koko tapahtumasarjan käynnistämisestä syytetty, eli narikkatilassa asianomistajan lyömisestä syytetty mies vetoaa loppulausunnossaan siihen, ettei kukaan oikeudessa kuultu henkilö ole kyennyt selvästi varmistamaan, että nuorukainen olisi osallistunut asianomistajan pahoinpitelyyn ravintolan ulkopuolella, kuten syytteessä väitetään.

Oikeudessa katsottiin muun muassa valvontakameravideo ravintolasta tapahtuma-aikaan poistuneista henkilöistä. Puolustuksen asianajaja kiinnitti huomiota siihen, ettei mies edes näkynyt ravintolasta poistuvien henkilöiden joukossa. 

Vastaaja kiistää myös narikassa tapahtuneen väkivallan. Puolustuksen mukaan on mahdollista, että joku muu on lyönyt asianomistajaa narikassa. Paikalla on ollut tapahtuma-aikaan suuri määrä ihmisiä, kuten myös ravintolan ulkopuolella.

Kello 14.12: Asianomistajien loppulausunnot myötäilivät syyttäjän näkemystä vahvasti. 

Vastaajien loppulausunnot tiivistävät sen, mikä jo oikeudenkäynnin alkupuolella heidän puoleltaan todettiin: Nuorukaiset kiistävät tehneensä mitään väkivaltaa. Kyse on vastaajien mukaan tässä asiassa siitä, pystytäänkö heidän sanoa syyllistyneen tekoihin sen näytön perusteella, mitä oikeudessa on esitetty.

Yhden vastaajan avustaja kiinnittää huomiota siihen, että osalliset ovat tapahtumien aikaan nauttineet alkoholia. Puolustuksen mukaan tämä tulee ottaa huomioon, kun pohditaan osallisten kertomusten luotettavuutta ja täsmällisyyttä.

Kello 14.00: Näyttö on nyt otettu vastaan. Seuraa loppulausunnot.

Syyttäjä aloittaa. Syyttäjän mukaan riidottamaksi on todettu se, että kaikki jutun osalliset ovat olleet tapahtumien aikaan ravintola Kaivohuoneella. 

Syyttäjän mukaan on asianomistajien kertomuksilla, todistajan kertomuksella sekä kirjallisella näytöllä osoitettu, että syytetyt tekivät syytteissä kuvatulla tavalla väkivaltaa asianomistajille.

Syyttäjän mukaan asianomistajat ovat tunnistaneet tekijät valvontakameravideoilta aiemmin esitutkinnassa ja tänään oikeudenkäynnissä. 

Kello 13.37: Todistajan mukaan ravintolassa oli koko illan ajan aika "levoton meininki". 

Todistaja kertoo, miten narikkajonossa joku heidän takana ollut henkilö löi hänen seurassaan ollutta sukulaista.

Miehen mukaan lyöjä oli kysynyt "mitä sanoit", mutta ei ollut odottanut vastausta, vaan lyönyt hänen sukulaistaan suoraa kasvoihin. Syy miehen käytökselle ei selvinnyt. Miehen mukaan hän oli puhunut sukulaisensa kanssa niitä näitä. 

Mies ei osaa nimetä tekijöitä sen enempää, kuin että kyse oli tummaihoisista ja tummiin pukeutuneista henkilöistä. 

Kello 13.28: Kaikki osapuolet on nyt kuultu yhtä vastaajaa lukuun ottamatta. Hän ei halunnut tulla asiassa kuulluksi, kertomansa mukaan siksi, ettei tiedä tapahtuneesta mitään. 

Seuraavaksi asiassa kuullaan todistajaa. Kyse on toisen asianomistajan sukulaisesta.

Kello 13.15: Syyttäjä kysyy mieheltä, miten hän kommentoi sitä, että kaksi asianomistajaa on kertonut hänen tuntomerkkeihinsä sopivan miehen tehneen väkivaltaa toiselle asianomistajalle. Mies kiistää. 

Kello 13.11: Nyt kuultavana on toinen syytetyistä, jonka syytetään lyöneen asianomistajaa kerran nyrkillä kasvoihin. Äsken kuultu mies oli nuorukainen, jonka syytetään aloittaneen joukkotappeluun johtaneet tapahtumat. 

Myös nyt kuultava mies siis kiistää liittyvänsä joukkotappeluun yhtään mitenkään. Hän kiistää tuntevansa kanssasyytettyjään laisinkaan. Mies kertoo, että oli tapahtumien aikaan kahden naispuolisen kaverinsa kanssa.

Kello 12.52: Mies kertoo, ettei tiedä, miten hänet on kytketty joukkotappeluun. Hän kertoo, ettei tunne hänen kanssaan syytettynä olevia henkilöitä. 

Mies kertoo, että sen sijaan häntä itseään lyötiin ravintolaillan aikana niin, että hän sai mustan silmän. Hänen mukaansa tämä tilanne ei kuitenkaan liity joukkotappeluun. Mies ihmettelee, miten hänet on liitetty syytteissä kuvattuihin tapahtumiin.

Kello 12.50: Oikeus piti tässä välissä lounastauon.

Nyt istunto jatkuu ja seuraavaksi kuultavana ovat syytetyt nuoret miehet. Yksi miehistä on jo ilmoittanut etukäteen, ettei halua tulla kuulluksi asiassa, koska ei siitä mitään tiedä. Kyse on vastaajista nuorimmasta, joka oli tapahtumien aikaan alaikäinen.

Kello 11.54: Nyt kuultavan asianomistajan mukaan koko "hässäkässä", eli joukkotappelussa oli osallisena noin 10-20 ihmistä. Tänään oikeudessa syytettynä on siis vain kolme nuorukaista.

Kello 11.33: Kertauksen vuoksi sanottakoot, että tänään oikeudessa ovat syytettynä mies, jonka syytetään aloittaneen koko joukkotappeluun johtaneen välikohtauksen ravintola Kaivohuoneen narikassa.

Syytteen mukaan mies löi toiseen seurueeseen kuulunutta ja itselleen entuudestaan tuntematonta miestä kasvoihin syyttä. Lyöty mies on asianomistajana oikeusjutussa.

Tilanteen selvittely jatkui ravintolan ulkopuolella, missä asianomistajan kimppuun hyökkäsi suurempi porukka pahoinpitelijöitä, joista kaikkia ei ole onnistuttu tunnistamaan.

Tämän nuoren miehen lisäksi oikeudessa on syytettynä kaksi muuta nuorukaista, joita niin ikään syytetään pahoinpitelystä.

Toinen miestä löi syyttäjän mukaan aiemmin mainittua asianomistajista kerran kasvoihin. Tämä lyönti tuli syyttäjän mukaan tilanteessa, jossa asianomistaja oli välikohtauksen jälkeen yrittänyt selvittää, kuka häntä oli pahoinpidellyt. 

Kolmas syytetyistä on puolestaan syytettynä toisen asianomistajan pahoinpitelystä. Syytteen mukaan mies puski asianomistajaa päällä ja potkaisi tätä ylävartaloon.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet ja kiistäneet tehneensä asianomistajille väkivaltaa.  

Kello 11.23: Nyt oikeudessa on äänessä toinen asianomistajista, joka sai myös osansa väkivallasta heinäkuussa 2020. Miestä muun muassa puskettiin päällä ja potkaistiin ylävartaloon.

Kello 10.41: Ensimmäisen asianomistajan haastattelu jatkuu yhä. Niin asianomistajien avustajat kuin nyt myös yhden vastaajan avustaja tiedustelee mieheltä tarkennuksia muun muassa tapahtumien kulkuun.

Kello 10.21: Syyttäjä esittelee nyt valvontakameravideoita ja pyytää äsken lausunnon antanutta asianomistajaa kertomaan, keitä videolla näkyy. 

Nuoren miehen mukaan ravintolan tuulikaapissa olleeseen valvontakameraan tallentuivat häntä narikassa lyönyt mies sekä tämän kaveri.

Kello 10.10: Toinen asianomistajista kertoo, että koko väkivaltatilanne alkoi ravintola Kaivohuoneen narikassa, kun joku löi häntä päähän ilman syytä. 

Mies kertoi, että oli yrittänyt selvittää asiaa ravintolan ulkopuolella lyöjän ja tämän kaverin kanssa, mutta paikalle oli tullut lisää porukkaa, ja häntä oli alettu sen jälkeen lyödä ja potkia.

Mies kertoo, että myös kaksi hänen kaveriaan pahoinpideltiin. Toinen heistä oli nuori mies, joka kuoli väkivallan seurauksena. 

Mies kertoo, ettei hänelle selvinnyt tilanteessa mitään syytä sille, miksi heille kolmelle tehtiin väkivaltaa.

Kello 9.55: Nuorin syytetyistä, eli mies, joka oli tapahtumien aikaan alaikäinen, vetoaa oikeudessa siihen, että hän oli ilmoittautunut poliisille heti, kun oli nähnyt oman kuvansa iltapäivälehdissä.

Poliisi etsi joukkotappelusta epäiltyjä vuonna 2020 välittämällä miesten kuvat medialle.

Miehen avustaja mainitsi myös, ettei nuorukainen ole enää epäiltynä tappelun seurauksena kuolleen miehen kuolemantuottamusasiassa, jota poliisi yhä tutkii.

Nuoren miehen avustaja kertoo, että nuorukainen ei osallistunut millään tavalla tappeluun, vaikka olikin tapahtumien aikaan paikalla ravintolassa.

Kello 9.46: Kaikki kolme syytettyä miestä kiistävät syyllistyneensä rikokseen. 

Kaikki miehet myöntävät olleensa ravintola Kaivohuoneella viettämässä iltaa tapahtumapäivänä. He kuitenkin kiistävät, että olisivat tehneet mitään väkivaltaa asianomistajia kohtaan. 

Kello 9.42: Syyttäjä vaatii kahdelle miehistä ehdollista vankeutta ja alaikäisenä tapahtumiin syyttäjän mukaan osallistuneelle miehelle sakkorangaistusta.

Kello 9.35: Syyttäjä luki syytteet kolmelle vastaajalle.

Syytekohtia on kolme, kaikki pahoinpitelyitä. 

Syytteiden mukaan kolme miehistä teki väkivaltaa jutun asianomistajille. 

Ensimmäisen syytteen mukaan toista asianomistajaa vastaan kohdistettuun väkivaltaan osallistui myös tuntemattomaksi jääneitä henkilöitä. 

Poliisi ei siis esitutkinnassa saanut selville kaikkien epäiltyjen henkilöllisyyttä.

Syytteiden mukaan asianomistajia muun muassa lyötiin kasvoihin ja toista asianomistajista myös potkittiin päähän ja vartaloon.

Yksi syytetyistä oli tekojen aikaan alaikäinen, joten häntä syytetään pahoinpitelystä nuorena henkilönä.

Kello 9.30: Kaikki vastaajat ovat nyt paikalla. Oikeudenkäynti alkaa. Pahoinpitelystä syytettynä on kolme nuorta ulkomaalaistaustaista miestä. Asianomistajina on paikalla kaksi nuorta miestä. 

Kello 9.28: Odottelu jatkuu. Yksi syytetyistä ei ole siis vielä saapunut oikeuteen. 

Kello 9.14: Yksi jutun vastaajista on saapunut oikeudenkäyntiin vankilasta, sillä mies on vankilassa suorittamassa aiempaa rikostuomiotaan.

Kello 9.09: Oikeudenkäynti alkaa. Yksi pahoinpitelystä syytetyistä nuorista miehistä on avustajansa mukaan vielä jumissa liikenneruuhkassa, joten oikeudenkäynnin alku lykkääntyy sen verran, että mies saadaan paikalle. Oikeus käy tässä odotellessa läpi käytännön asioita.

Aiemmin: Tästä on kyse:

Nuoren miehen väkivaltaiseen kuolemaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa baarin narikassa, Helsingin ravintola Kaivohuoneella heinäkuussa 2020.

Uhrin seurue oli ollut poistumassa ravintolasta valomerkin jälkeen, kun entuudestaan tuntematon mies oli lyönyt yhtä seurueen jäsenistä ilman syytä.

Lyöjä oli osa ulkomaalaistaustaisten miesten porukkaa, joka jatkoi toisen miesseurueen haastamista ravintolan ulkopuolella, vaikka nämä yrittivät poistua paikalta.

– Toinen seurue lähti paikalta, mutta hetkeä myöhemmin seurueen jäsenet huomasivat, että ulkomaalaistaustaiset miehet löivät ja potkivat yhtä heidän seurassaan ollutta miestä noin 50 metrin päässä ravintolan ulko-ovesta, vasemmalla puolella, poliisin tiedotteessa kerrottiin tapahtumien jälkeen.

Poliisin mukaan uhrin seurassa olleet miehet olivat yrittäneet mennä väliin, mutta pahoinpitelijät estelivät heitä. Lisäksi ainakin yhtä miestä oli pahoinpidelty, kun hän oli yrittänyt mennä väliin.

Useampi osallisista sai vammoja, ja yksi pahoinpidellyistä menehtyi seuraavana yönä.

Seurueet eivät tunteneet toisiaan ennalta.

Epäiltyjä ei saatu heti kiinni, ja poliisi julkaisi esitutkinnassa kuvat epäillyistä pahoinpitelijöistä, jotta näistä saataisiin vihjeitä. Esitutkintavaiheessa epäiltyjä oli viisi, mutta syytteet nostettiin vain kolmea vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja