Pääkaupunkiseudun nallesairaala lopettaa – tuhannet pehmot vailla kotia, yksi kaappi täynnä 80-luvun Miska-Nalleja

Pehmonallejen hoito loppuu 2:05

Kun lapsen rakkaasta nallesta irtoaa korva, niin se on perinteisesti kiikutettu Helsingin Katajanokan Nallesairaalaan. Nyt sairaala on kuitenkin lopettamassa toimintansa. 

Sairaalassa nalletohtori Anne Kautto on ommellut irronneen raajan kiinni, laittanut potilaan pariksi päiväksi toipilashuoneeseen, ja sen jälkeen ovat omaiset saaneet hakea virkeän potilaan takaisin kotiin.

– Olen tehnyt noin 4000 leikkausta ja kaikki potilaat ovat selvinneet leikkauksesta, naureskelee Anne Kautto Luotsikadun vastaanottopisteessään.

Kautto on pyörittänyt yhdistettyä sairaalaa ja museota jo pari vuosikymmentä, mutta vuodenvaihteessa toiminta loppuu.

Kautto jää eläkkeelle ja etsii nyt noin neljälle tuhannelle nallelle sijaiskoteja. Moni nalle on syntynyt 1950-luvulla ja yksi kaappi on täynnä 1980-luvun Miska-Nalleja, Moskovan olympialaisten maskotteja. Saksassa syntynyt Taata on nalleista vanhin, hän on täyttänyt 113 vuotta.

– Nallet ovat siitä hauskoja, että ne löytävät aina kodin, kukaan ei niitä hylkää. En minä sillä lailla ole huolissani, mutta onhan tässä hurja muuttohomma edessä, kertoo Kautto kierrättäessään kuvaajaa lasivitriinien keskellä.  

Lue myös:

    Uusimmat