Mainos

Pääkaupunkiseudun asuntokauppa vilkastuu yhä

Kiinteistövälittäjät uskovat asuntohintojen nousevan edelleen. Pääkaupunkiseudulla asuntokaupan odotetaan vilkastuvan, muualla maassa taas pysyvän lähes ennallaan.

Maan suurimpiin kuuluva kiiinteistövälittäjä Huoneistokeskus arvioi markkinakatsauksessaan, että asuntojen hinnat nousevat edelleen koko maassa. Selvintä nousu on syys-lokakuussa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa.

Etenkin omakotitalojen kauppa on muita verkkaisempaa, ja niiden myyntiajat ovat pitenemässä. Kasvukeskuksissa pienten asuntojen ja perheasuntojenkin kysyntä on kova.

Tonttien kysyntä ylikuumentunut kasvukeskuksissa

Tontteja kaivataan kasvukeskuksissa selvästi enemmän kuin niitä on tarjolla. Huoneistokeskuksen Asuntokauppapuntari ennustaa tonttien kysynnän kasvavan ja hintojen nousevan etenkin pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Suomessa. Itä- ja Pohjois-Suomessa tilanne on paremmin tasapainossa. Rakentamattomia tontteja on, mutta niitä pantataan arvonnousun toivossa.

- Tonttien tuloa markkinoille tulisi edistää kaikin keinoin, ja valtion maata olisi luovutettava nopeasti asuntorakentamiseen, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Risto Kyhälä vaatii.

Kyhälän mielestä kuntien kasvustrategiat kaipaavat sekä keppiä että porkkanaa.

- Nyt kuntien rajat ovat perua ajalta, jolloin matkattiin reellä kirkkoon. Ne eivät vastaa työssäkävijöiden tarpeita. Pääkaupunkiseudun kehityksen kannalta olisi tärkeää, että maankäyttöä ohjattaisiin keskitetysti. Nyt pääkaupunkiseudulla on toistakymmentä erilaista asuttamisen strategiaa, kullakin kunnalla omansa.

Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja perää myös pikaisia uudistuksia kiinteistörahastolakiin. Hänen mielestään ne vaikuttaisivat myönteisesti asuntomarkkinoiden vakauteen ja kehittymiseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.