Oxford-professori hehkuttaa Ruotsin koronalinjaa: Esimerkillistä toimintaa

Ruotsin sairaalat joutuvat koville koronaviruksen vuoksi – tehohoitohenkilökunnan palkat kaksinkertaistetaan Tukholmassa 4:53
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja kertoi huhtikuun alussa, minkälainen koronatilanne Tukholmassa oli.

Oxfordin yliopiston tutkija ylistää Ruotsin koronastrategiaa, kertoo Aftonbladet.

Ruotsi on erottunut maailmanlaajuisesti pitämällä itsepintaisesti kouluja, kuntosaleja ja kauppoja auki koronapandemian aikana samalla, kun monet muut maat ovat olleet tiukalla rajoituslinjalla. Suuressa osassa maailmaa on edelleen mahdotonta syödä ravintolassa, leikata hiuksia tai kahvitella kaupungilla, kirjoittaa Aftonbladet.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa on ollut maaliskuun lopusta saakka voimassa ulkonaliikkumiskielto, joka on mahdollistanut ainoastaan välttämättömiä menoja. Brittimedia on seurannut tarkasti olosuhteisiin nähden vapaamielistä politiikkaa harjoittanutta Ruotsia ja arvostellut välillä rankastikin Ruotsin epidemiologia Anders Tegnellia, mutta nyt ääni kellossa on ruotsalaislehden mukaan muuttunut. 

Ruotsi tehnyt kaiken oikein?

Brittimedian mukaan yhä enemmän on näyttöä siitä, että Ruotsin koronastrategia on ollut toimiva ja esimerkillinen. Maiden välisessä vertailussa todetaan, että Ruotsissa on vähemmän kuolemia ja vähemmän vahvistettuja tapauksia asukasta kohti. Työttömyys on myös alhaisemmalla tasolla kuin Isossa-Britanniassa. 

Daily Mail -lehti lainasi epidemiologia ja Oxfordin yliopiston professoria Carl Heneghania. Hän uskoo, että Ruotsi on tehnyt kaiken oikein, kun taas Yhdistynyt kuningaskunta on tehnyt melkein kaiken väärin.

– Jos katsotaan, mitä tapahtuu Ruotsissa, sen hallitus on pitänyt päänsä kylmänä eikä ole maalannut tuomiopäivän skenaariota, Heneghan totesi.

Hänen mielestään Iso-Britannia puolestaan mokasi pahemman kerran. Heneghan uskoo, että Ison-Britannian hallitus on arvioinut väärin pandemiahuipun, jonka hänen laskelmiensa mukaan olisi pitänyt tapahtua kolme viikkoa ennen maan virallista sulkemista. 

Ruotsissa on tähän mennessä kirjattu 156 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on Worldometers-sivuston ylläpitämän tilaston mukaan 17.

Vahvistettuja koronatartuntoja on kirjattu Ruotsissa lähes 14  800. 

Lue myös:

    Uusimmat