Ruotsin Tegnell selitti tv-haastattelussa maansa pahaa tautitilannetta, teki vertauksen Suomeen: "Epätavallinen maa koronan suhteen"

Ruotsin koronastrategia rajun kritiikin kohteena – luottaako kansa enää hallitukseen? Kirjeenvaihtajamme raportoi Ruotsista 8:42
Ruotsin koronastrategia on rajun kritiikin kohteena. Luottaako kansa enää hallitukseen? Näin kirjeenvaihtajamme raportoi Ruotsista joulukuun alussa.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell totesi torstai-iltana esitetyssä Aktuellt-ohjelmassa, että Suomi ja Norja ovat epätavallisia maita koronapandemian keskellä.

Ruotsissa on todettu Johns Hopkinsin yliopiston keräämien tietojen mukaan tähän mennessä yli 272 000 koronatartuntaa ja yli 7000 tautiin liittyvää kuolemantapausta. Suomessa tartuntoja ja kuolemantapauksia on huomattavasti vähemmän ja luvut ovat reilut 26 400 ja 408. Myös Norjassa luvut ovat paljon pienempiä kuin Ruotsissa.

– Norja ja Suomi ovat Euroopan näkökulmasta katsottuna epätavallisia. Ruotsissa tilanne näyttää hyvin samalta kuin monissa muissa Euroopan maissa, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo Tegnellin todenneen haastattelussa.

– Mutta miksi meillä on tällainen ero, niin sitä emme oikein tiedä. Joitakin selkeitä eroja on esimerkiksi asukastiheydessä.

Tegnell pohtii myös sitä, miksi joissakin Euroopan maissa korona on päässyt leviämään huomattavasti voimakkaammin kuin Suomessa ja Norjassa, vaikka muualla on ollut huomattavasti tiukempia rajoituksia.

– Uskon, että kulutamme vielä monta vuotta todetaksemme, mitkä olivat oikeat toimenpiteet. Samalla täytyy muistaa, että toimet ovat tulleet hyvin kalliiksi kansanterveydelle.

Asiasta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Tiukka koronakuri käyttöön

Ruotsi otti heti keväällä erilaisen lähestymistavan koronaviruksen leviämisen estämiseen kuin monet muut maat. Tuolloin kuunneltiin kansanterveyslaitosta ja Anders Tegnelliä eikä käyttöön otettu tiukkoja rajoituksia.

Marraskuun lopussa Ruotsissakin on astunut voimaan kovempi koronakuri. Muun muassa yli kahdeksan hengen tilaisuudet ja julkiset kokoontumiset ovat kiellettyjä. Koulut ja ravintolat pysyvät auki, mutta kuhunkin ravintolapöytään saa ottaa korkeintaan kahdeksan asiakasta.

Yleisötapahtumia voi yhä järjestää korkeintaan 300 ihmiselle, jos jokaiselle osallistujalle on määritetyin turvavälein sijoitettu istuin ja tapahtumassa muutoinkin huolehditaan terveysturvallisuudesta.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat