Ovatko PMS-oireet pelkkää harhaluuloa?

Seuraavan kerran, kun lihot kilon tai syöt kokonaisen suklaalevyn yhdeltä istumalta, älä automaattisesti ajattele sen johtuvan pian alkavista kuukautisista. Uusien tietojen mukaan PMS-oireita ei nimittäin voikaan syyttää kaikesta.

Puhkesitko itkuun ilman mitään näkyvää syytä? Vaikka itkun syynä voivat toki olla lähestyvät kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli PMS, voi myös aivan hyvin olla, ettei kyyneleiden takana sittenkään ole kuukautiskiertosi. Uusi, 47 asiaa koskevaa tutkimusta tarkastellut selonteko paljastaa, ettei pahan tuulesi ja kuukautisiin liitettävien hormonaalisten muutosten välillä olekaan mitään oikeaa sidettä. Selonteon tekijät uskovat myös, että kun syytät PMS-oireita mielialastasi, ihmisten on vaikea ottaa tunteitasi todesta. Itse asiassa, kun syytät kuukautiskiertoasi mielialastasi, et itsekään suhtaudu huonoon mielialaasi vakavasti.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö munasarjoista pääsisi verenkiertoon hormoneja, jotka vaikuttavat siihen, miten ajattelet ja miten tunnet. Kuitenkin selonteossa paljastui, etteivät hormoneista johtuvat mielialanvaihtelut välttämättä esiinny vain parina kuukautisia edeltävänä päivänä niin kuin yleisesti ajatellaan. Oikeastaan näillä mielialanmuutoksilla onkin tapana kestää pidempään – jopa kuukautisten ensimmäisiin päiviin asti.

Tämä tarkoittaa sitä, että hormonien aiheuttaman huonon tuulen pitäisi oikeastaan kestää kauemmin kuin uskot. Eli jos olet pahalla tuulella päivää ennen kuukautisia, mutta loistavalla tuulella, kun kuukautiset seuraavana päivänä alkavat, saattaa olla, että huonon tuulesi taustalla eivät olleetkaan hormonit.

– Älä heti riennä syyttämään kuukautiskiertoasi, selontekoa johtanut lääketieteen tohtori Sarah Romans toppuuttelee.

Miten sitten saat selville, mikä aiheuttaa mielialanvaihtelusi? Istu alas, ole aivan hiljaa ja mieti, mitä elämässäsi tapahtuu. Pohdi tarkkaan, tunnetko esimerkiksi stressiä töistäsi vai oletko kenties katkera jostain toisesta asiasta. Kun pääset jyvälle siitä, mikä todellisuudessa on vikana, syytät todennäköisesti vähemmän PMS-oireita kiukuttelustasi ja ihmiset ympärilläsikin suhtautuvat ongelmiisi sympaattisemmin.

– Ongelma on siinä, että naisen masentuneen, ahdistuneen tai ärsyttävän mielialan uskotaan johtuvat hormoneista ennemmin kuin oikeista ongelmista, Romans valottaa ihmisten huonoa suhtautumista kiukuttelevaan naiseen.

PMS-oireilla ongelmiaan perustelevan naisen huolenaiheita ei pidetä perusteltuina, koska ne ovat "hormonien aiheuttamia ja siksi järjettömiä". Mieti siis kaksi kertaa ennen kuukautisiin vetoamista. Ehkä haluatkin ihmisten ottavan sinut vakavasti?

LUE MYÖS:
AVA

Lähde: womenshealthmag.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja