Tutkimus: Hormonihirmuiluun apua näistä vitamiineista

Kuukautisiin liittyvät PMS-oireet lievittyvät ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti kahta eri B-vitamiinia, väittää tuore tutkimus.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus väittää, että naisilla, joiden ruokavaliossa on runsaasti B1- ja B2-vitamiinia, on pienempi riski kokea PMS-oireita.

University of Massachusettsin tekemässä tutkimuksessa seurattiin 3 000 naista vuosina 1991-1999. Tutkimusta johtanut Patricia O. Chocano-Bedoya huomautti, että naiset kokivat hyviä tuloksia, kun B-vitamiineja saatiin suoraan ruoasta. Ravintolisistä saaduilla vitamiineilla ei ollut samanlaisia vaikutuksia, kertoo usnews.com.

Naisilla, joilla oli suurin riboflaviinin saanti, oli 35 prosenttia pienempi riski kokea PMS-oireita verrattuna niihin, joilla saanti oli pienin.

Tyypillisiä PMS-oireita voivat olla esimerkiksi mielialavaihtelut, väsymys, vatsa- ja selkäkivut, unihäiriöt, ärtyneisyys, masennus, rintojen arkuus ja turvotus. B1- ja B2-vitamiinit vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin, serotoniiniin ja dopamiiniin, jotka puolestaan ovat kytköksissä PMS-oireisiin. B1-vitamiinia eli tiamiinia saa kokojyvästä, pavuista ja pähkinöistä, ja B2-vitamiinia eli riboflaviinia puolestaan maidosta, munista, lihasta ja vihreistä vihanneksista.

MTV3/Helmi

Lähde: Usnews.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja