Pieruja tulee joskus enemmän, joskus vähemmän. Joskus ne haisevat, joskus eivät. Kuitenkin joka päivä niitä kaikilta tulee. Mikä on normaalia, ja miten ilmavaivoja voi helpottaa? Sisätautien erikoislääkäri Timo Honkanen kertoo.
Jokaisen ihmisen suolistossa on kaasua. Suolessa asuvat bakteerit tekevät sitä itse, ja lisäksi sitä tulee, kun nielee ilmaa. Kaikkiaan suolistokaasua muodostuu noin seitsemän–kahdeksan desilitraa päivässä.
– Osa siitä voi hävitä ja imeytyä, mutta osa tulee läpi, ja pitääkin tulla. Ilman täytyy poistua suolesta normaalia reittiä, kun sitä sinne meneekin. Sen kummempaa terveydellistä merkitystä sillä ei ole, se vain on suoliston normaali olotila, sisätautien erikoislääkäri Timo Honkanen Diacorilta sanoo.
Suolistokaasun normaalit aineosat ovat typpi, hiilidioksidi, happi, vety ja metaani. Ne ovat kaikki hajuttomia kaasuja.
– Pierun paha haju syntyy rikkivedystä. Sitä tulee enemmän tietyistä ruoista. Esimerkiksi sulfaatit imeytyvät huonosti ja kulkeutuvat paksusuoleen, jossa bakteerit tekevät niistä rikkiä. Sulfaatteja löytyy paljon muun muassa parsasta, parsakaalista ja pähkinöistä.
Jos rikkivetyä on suolistokaasussa vähän, pieru ei haise. Jos sitä on paljon, se haisee.
– Jokainen itse huomaa, että haju vaihtelee hirveän paljon. Jos on syönyt paljon kaalia, luultavasti rikkivetyä syntyy enemmän.
– Haju sinänsä ei kerro mistään suoliston sairaudesta tai vaivasta, vaan nimenomaan siitä, mitä on syönyt ja millä tavalla rikkivetyä on muodostunut.
Ummetus, ärtyvä suoli vai vakavampi sairaus?
Vaikka piereskely on normaalia, seurassa sitä pidetään hyvien tapojen vastaisena, nolona ja iljettävänäkin. Yleensä pierua pidätetään, kunnes päästään omiin oloihin.


