Ovatko Pelle Peloton -keksinnöt ratkaisu ilmastonmuutokseen? Maapallon pelastamiseksi on kehitteillä erilaisia innovaatioita

Maailma on täynnä monenmoista keksijää ja toinen toistaan erikoisimpia keksintöjä. Moni keksintö voi alkuun tuntua erikoiselta, mutta ajan kuluessa niistä usein tulee normaali osa arkielämää. 

Keskustelu ilmastonmuutoksen akuutista tilanteesta on poikinut uusia innovaatiota hidastamaan maapallon lämpenemistä. 

Osa keksinnöistä on jo käytössä

Yksi ajatus on, että ilmastonmuutosta voitaisiin torjua heijastamalla auringonsäteitä takaisin avaruuteen. Keksintöjä tähän on jo viritteillä eri tahoilta. Yksi keino olisi suihkuttaa pieniä hiukkasia ilmakehän ylimpään kerrokseen. 

Yksi jo käytössä oleva keksintö on hiilidioksidi-imuri. Itse "imurit" ovat tehtaiden kokoisia laitoksia. Sveitsiläinen yritys Climeworks on rakentanut jo toisakymmentä hiili-imuria Eurooppaan. Määrä on kuitenkin verrattain vähän, sillä imureita tarvittaisiin tuhansia. 

Hiilinielut ovat ensisijaiset tärkeitä maapallon liiallisen lämpenemisen estämisessä. Metsät ovat tärkeitä hiilinieluja, niitä pitäisi suojella ja istuttaa lisää. Yksi keino tähän ovat lennokit, jotka on suunniteltu istuttamaan puita alueille, joihin ihmiset eivät pääse hankalan maaston vuoksi. Keksinnön takana on brittiläinen Dendra Systems.

Avainasemassa on myös lihan syönnin vähentäminen. Kaupan hyllyt ovat täyttyneet erilaisista kasvisvaihtoehdoista ja ihan myös lihan korvikkeista, kuten pihveistä, joiden koostumus ja maku muistuttaa lihaa. 

Aiheesta keskustellaan keskiviikon Viiden jälkeen -ohjelmassa. Vieraaksi saapuu ilmastojärjestelmän mallinnusryhmän päällikkö Joonas Merikanto Ilmatieteen laitokselta.

Viiden jälkeen -ohjelma kello 16.58 alkaen MTV.fi-palvelussa ja MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja