Peilejä avaruuteen ja keinotekoisia pilviä – suomalaisprofessorin mukaan ilmastoa voitaisiin viilentää: ”Seurauksista tiedetään liian vähän”

Onko ilmaston viilentäminen keinotekoisesti kannattavaa? 9:04
Onko ilmaston viilentäminen keinotekoisesti kannattavaa?

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ”tätä tahtia” etenevillä päästövähennyksillä on enemmän tai vähemmän mahdotonta, toteaa Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola.

Jos näin on, niin tarvitaan muitakin keinoja. Vaihtoehdoksi Korhola nostaa ilmaston viilentämisen.

– Keinoja on todella paljon. Yksi on vähentää auringon säteilyenergian tuloa maanpinnalle. Toinen on ottaa pois kasvihuonekaasuja ilmakehästä. Niitä on siellä jo nyt liikaa, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan voidaan esimerkiksi ruiskuttaa merivettä ilmaan, jolloin se höyrystyy. Näin muodostuvien ytimien ympärille syntyy pilviä. 

Joko avaruuteen tai Maan pinnalle voitaisiin taasen asentaa peilejä, joilla heijastettaisiin säteilyä takaisin. 

Ongelmatonta ilmaston viilentäminen tuskin on.

– Seurauksista tiedetään vielä liian vähän, Korhonen sanoo.

– Koe tosin on jo olemassa. Ilmastonmuutos on pitkälti ihmisen tekemä. Se aiheuttaa samanlaisia ääri-ilmiöitä sääolosuhteisiin ja erilaista sateen jakautumista. Ei tämäkään käynnissä oleva koe kauhean hyvä ole, Korhonen jatkaa.

Korhonen muistuttaakin, että on epäselvää, miten eläin- ja kasvikunta sopeutuisi ilmaston nopeaan viilentämiseen.

Realistisin ja ehkä myös arkisimmalta kuulostava keino on Korhosen mukaan hiilinielujen parantaminen. Keinovalikoimasta löytyvät niin metsien pinta-alan lisääminen kuin biohiilen tekeminenkin.

Jos ilmaston ihmislähtöinen viilentäminen onnistuisi, niin voitaisiinko esimerkiksi EU:n ilmastopaketin ytimessä olevista päästövähennyksistä luopua? Ei, sanoo Korhonen.

– Päästöjen vähentäminen on se ykköskeino (ilmastonmuutoksen torjumiseksi). Nämä (ilmastoa viilentävät keinot) tulevat siihen oheen.

Katso professori Atte Korhosen koko Uutisaamu-haastattelu yllä olevalta videolta.

Ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät helleaallot koettelevat erityisesti kaupunkeja 2:13
Ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät helleaallot koettelevat erityisesti kaupunkeja.

Lue myös:

    Uusimmat