Outo vika äly-tv:ssä? Jopa fööni voi aiheuttaa häiriöitä

Samsung Smart TV älytelevisio
Julkaistu 25.05.2014 08:42
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Uuden tv:n omistaja voi kohdata kotikatsomossa yllättäviä ongelmia. Tv-kuvassa voi olla outoja häiriöitä, eivätkä kanavat pysy paikallaan. Vika ei kuitenkaan välttämättä ole tv:ssä vaan kodin kaapeleissa.

Uusien televisioiden tietokoneistuminen ja tekniikan monimutkaistuminen on tuonut talonmiehille ja vanhojen omakotitalojen omistajille uutta mietittävää.

Vastakytketty, uunituore tv ei nimittäin aina suostukaan toimimaan niin kuin pitäisi.

Joskus pulmat ovat pieniä: kanavien virittäminen on työlästä tai ne eivät pysy paikoillaan. Toisaalta esimerkiksi hiusten föönaaminen voi värisyttää kuvaa ja valokatkaisimesta sammuu virta. Joskus tv ei suostu toimimaan lainkaan.

Asiantuntijoiden mukaan ongelmat eivät ole läheskään aina vastaanottimessa. Sen sijaan häiriöt voivat johtua huonosti suojatuista kodin kaapeleista.

Föönillä voi olla yhteys tv:n magneettikenttään

Aalto-yliopiston tietoliikennetekniikan professori Riku Jäntti kertoo, että uusien älytelevisioiden häiriöt liittyvät usein eri laitteiden sähkömagneettiseen yhteensopivuuteen – tai sopimattomuuteen.

–Jos fööniä käyttää hyvin lähellä tv:tä, se muuttaa magneettikenttää, joka indusoi sähköä ja voi kytkeytyä suoraan tv:n virtapiireihin tai siihen meneviin kaapeleihin. Älytelevisioon menee kolme kaapelia: sähkökaapeli, antenniverkon kaapeli ja datakaapeli. Häiriöt voivat kytkeytyä periaatteessa niiden kaikkien kautta kaapeleiden suojauksen tason mukaan, Jäntti sanoo.

”Vanhojen kiinteistöjen kaapeleiden suojauksissa suuria puutteita”

Uusien televisioiden kanssa voi tulla ongelmia etenkin vanhoissa kiinteistöissä, koska niiden datakaapeleiden, antenniverkkojen kaapeleiden ja liittimien suojaus sähkömagneettisia häiriöitä vastaan on huonolla tolalla.

Vaatimukset ovat tiukentuneet vasta ihan viime aikoina.

”Kanavat pätkivät, mosaiikkia ruudussa”

Tommi Mäenpää Samsungin huollosta kertoo, että jutussa mainitut televisioiden toimintahäiriöt ovat tuttuja myös hänelle.

Ongelmat eivät ole hänen mukaansa kuitenkaan lisääntyneet älytelevisioiden lisääntymisen myötä. Digi-tv:ssä häiriöt vain huomataan helpommin kuin perinteisessä, analogisessa tv:ssä.

Yleisimmät ongelmat ovat Mäenpään mukaan sellaisia, että kanavat pätkivät tai ruudussa näkyy vain mosaiikkia.

Ongelmien taustat voivat olla hyvin moninaiset.

– Yksinkertaisimmillaan vika voi olla seinästä televisioon tulevan antennijohdon suojavaipassa. Osa kanavista voi siinä tilanteessa toimia, osa taas ei – varsinkin jos antenniverkossa on jostain syystä häiriöitä jo valmiiksi tai signaali on heikko.

– Toisaalta kerrostalossa esimerkiksi jonkun asukkaan pesukoneen viallinen häiriönpoisto voi aiheuttaa häiriöitä antenniverkkoon, Mäenpää selvittää.

Mäenpään mukaan häiriöitä ei kuitenkaan kannata säikähtää: yleensä niistä eroon pääseminen ei vaadi suurta kaapeliremonttia.

– Käytännössä huonosti suojattu, huonolaatuinen kaapeli tai liitin toimii kuten antenni, johon erilaiset häiriöt – kuten föönin sähkömoottorin generoimat signaalit – kytkeytyvät helposti. Ne myös vuotavat ja aiheuttavat häiriöitä muille järjestelmille. Esimerkiksi kaapelitelevisio voi häiritä 800 megahertsin taajuusalueella toimivaa matkapuhelinta ja toisin päin, Jäntti selvittää.

Jäntin mukaan hyvälaatuisten ja hyvin suojattujen kaapeleiden ja liitinten käyttö, kaapeleiden suojien maadoittaminen molemmista päistä sekä kiinteistön laadukas potentiaalintasaus auttaa vähentämään häiriöiden kytkeytymistä ja estää tai ainakin vähentää ongelmia.

Tilanne paranemassa vähitellen?

Viestintäviraston ohjeisiin televerkkojen suojauksesta ja maadoituksesta on esitetty hiljattain parannuksia tai täsmennyksiä. Tilanne on siis ainakin määräysten tasolla kohenemassa.

– Tuoreimpien vaatimusten mukaan tele- ja antenniverkkojen suojaukset ja maadutukset pitää hoitaa niin, että häiriöiden kytkeytyminen olisi mahdollisimman vähäistä.  

– Se on sitten toinen asia, missä määrin määräyksiä noudatetaan ja otetaan rakennuksilla huomioon. Toisaalta määräykset asettavat vain minimitason. Jos tehdään aina halvinta mahdollista, suojaukset eivät ole kaikissa tilanteissa riittäviä silloinkaan, Jäntti pohtii.

Vanha talo ja uusi tv – mahdoton yhdistelmä?

Onko peli sitten menetetty, jos uusi tv ei ota toimiakseen ja vika on kodin kaapeleissa?

Jäntin mukaan asia on hoidettavissa, mutta ei ihan ilmaiseksi.

– Jos taloon on tulossa putkiremontti, kannattaa hoitaa sähköt ja kaapeloinnit kuntoon samassa yhteydessä. Jos lähtee niitä muuten tekemään, hintaa kertyy.

– Toisaalta tv:n pitäisi periaatteessa toimia kaikissa taloissa, jos sitä Euroopan markkinoilla myydään ja jos kaikki muut kodin laitteet täyttävät sähkömagneettisenyhteensopivuuden vaatimukset, Jäntti tähdentää.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa