Sähkökatko voi pahimmillaan rikkoa laitteita – näin varaudut katkoihin

Pelkät ruoka- ja vesivarastot eivät riitä – mitä kaikkea 72 tunnin varautumissuositukseen kuuluu? 2:04
Katso myös: Pelkät ruoka- ja vesivarastot eivät riitä – mitä kaikkea 72 tunnin varautumissuositukseen kuuluu?

Sähkökatkot voivat sekoittaa tai pahimmillaan rikkoa kodin sähkölaitteita.

Ensi talvena laiterikkojen riski ei kuitenkaan ole normaalia isompi, vaikka sähkönjakelua jouduttaisiin rajoittamaan, sanoo valvomopäällikkö Arto Pahkin kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

– (Suunnitellut sähkökatkot) tehdään katkaisijatoiminnoilla, jotka eivät aiheuta sähkölaitteiden rikkoontumisia. Jos laite hajoaa, niin syyn pitää tulla jostain muusta, eli vanhentumisesta tai laitteen omista ominaisuuksista, hän sanoo STT:lle.

Sähkökatkoista on tänä syksynä keskusteltu paljon, koska sähkön riittävyys tulevana talvena on herättänyt huolta.

Fingrid kertoi aiemmin syksyllä, että sähköpulassa sähkönjakelua voitaisiin rajoittaa viimeisenä vaihtoehtona. Tämä tarkoittaisi korkeintaan kahden tunnin sähkökatkoja.

Laiterikkoja sattuu harvoin

Johtava asiantuntija Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) korostaa, että sähköjen katkeaminen rikkoo laitteita ylipäätään hyvin harvoin.

– Sehän vastaa sitä, että pistotulpan tempaisee seinästä. Eihän se tietenkään ole paras mahdollinen tapa toimia, mutta ei siitä yleensä mitään hajoa, Niemi sanoo.

Vaikka laitteet on suunniteltu kestämään katkoksia, "huonolla säkällä" esimerkiksi herkkä elektroniikka voi rikkoutua vaikkapa jännitepiikin vuoksi. Tällaisia voivat olla muun muassa audio- ja videolaitteet, älytelevisiot tai tietokoneet.

– Hyvin todennäköisesti mitään kovin kummallista ei satu, mutta jos pystyy itse asiaan vaikuttamaan, niin ehkä kannattaa varautua. Katkon alettua herkemmistä laitteista voi ottaa pistotulpan irti, Niemi sanoo.

Myös hyvin vanhat sähkölaitteet voivat olla haavoittuvampia kuin uudet. Iästä johtuvan kulumisen lisäksi niiden kyky kestää jännitevaihteluita ei välttämättä vastaa nykyvaatimuksia.

Käyttöpäällikkö Jarmo Ström sähköverkkoyhtiö Carunasta kertoo, että asiakkailta tulee "jonkin verran" palautetta sähkökatkojen yhteydessä hajonneista laitteista.

Asiakasmäärään nähden määrä on kuitenkin vähäinen. Yleensä taustalla on ukkonen tai jokin vika sähköverkossa.

– Jos vaikka myrskyn aikana eri jännitetasojen johdot koskettavat toisiaan, voi tulla ylijännitteitä, jotka rikkovat laitteita, Ström sanoo.

Noin 435 000 asiakkaan sähköverkkoyhtiö Eleniasta arvioidaan, että sähkökatkon yhteydessä hajonneista laitteista tulee runsas satakunta yhteydenottoa vuodessa. Suurin osa liittyy ukkosiin ja myrskyihin.

Laitteiden toimintaa kannattaa tuntea

Virtapiikkien varalta markkinoilla on ylijännitesuojia. Sähkökatkoihin voi varautua myös varavirtalaitteella, kuten niin sanotulla ups-virransyöttölaitteella.

– En näe, että se mikään välttämättömyys on, mutta jos haluaa sen hankkia, niin toki saa. Eiväthän kotitalouksien halvemmat ups-laitteet tuo montaa minuuttia lisää vaikka tietokoneen käyttöön, mutta ehkä sen verran, että järjestelmän saa ajettua hallitusti alas, Tukesin Niemi sanoo.

Niemen mukaan kodin laitteiden toimintaa kannattaa myös tuntea sen verran, että osaa tarvittaessa palauttaa sähkökatkon nollaamat asetukset.

Hän mainitsee esimerkkinä kaupunkikodin ilmastointilaitteen, joka on ollut päällä vuosia.

– Kun sähköt katkeavat, laitteen muisti saattaa tyhjentyä ja se saattaa palautua joihinkin muihin asetuksiin. Ilmastointi voi mennä täysille tai lämpötila vaihtua. Kannattaa selvittää itselleen, miten laite käyttäytyy sähkökatkon jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat