Mainos

Otsonikerroksen suojelu edistynyt

Tämän oletetaan osittain johtuvan otsonia tuhoavien aineiden vähentyneistä päästöistä.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n ja YK:n ympäristöohjelman Unepin tuoreessa tämänvuotisessa otsoniselvityksessä todetaan, että otsonia tuhoavien aineiden pitoisuudet ala-ilmakehässä ovat laskeneet.

- Selvityksessä esitetään myös viitteitä siitä, että näiden tuhoavien aineiden negatiivinen vaikutus stratosfäärissä, keski-ilmakehässä, on alkanut heikentyä, sanoo tutkimusprofessori Esko Kyrö Ilmatieteen laitoksesta.

Otsonia tuhoavia aineita ovat erityisesti kloori- ja kromipohjaiset halogeeniyhdisteet, joita aiemmin käytettiin esimerkiksi ponnekaasuina ja jäähdytysteknologiassa. Vuonna 1987 allekirjoitettu Montrealin sopimus ja sen myöhemmät lisäpöytäkirjat rajoittavat voimakkaasti näiden aineiden käyttöä.

Tutkija-arvioiden mukaan otsonikerroksen odotetaan palautuvan ennalleen Etelämantereen yllä vuoden 2065 paikkeilla ja muualla noin vuoteen 2050 mennessä. Samalla on saatu ensimmäiset viitteet keski-ilmakehän otsonikadon vähentymisestä. Myönteisen kehityksen keskileveysasteilla, noin 20 kilometrin korkeudessa, oletetaan osittain johtuvan otsonia tuhoavien aineiden vähentyneistä päästöistä.

Pohjoisen napakalotin alueella on kuitenkin myös jatkossa odotettavissa voimakkaita otsonikatoja, sillä otsonia tuhoavien aineiden pitoisuudet säilyvät vielä seuraavien parin vuosikymmenen aikana korkealla.

Kansainvälistä otsonikerroksen suojelupäivää vietetään huomenna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.